Om ni inte orkar läsa hela inlägget, så läs den lilla bilden med svart ram !
……

Klokskaper från film

Det är märkligt hur man kan hitta citat som beskriver livet, samhället eller samhälleliga system…. från filmer el andra tillfällen i livet, där man inte förväntat sig bli serverad insiktsfulla, värdefulla resonemang……
bl a från filmen Braveheart där William Wallace (Mel Gibson) säger:
“Everybody dies…. not everybody really lives”

…. från en sådan film med historiska trådar och dylikt kan man nästan förvänta sig några klokskaper….. MEN från “Pirates of Caribbean”, hade jag inte väntat mig detta……En renodlad underhållningsvåldsfilm, med sagoflimmer över sig ???

Här en replik från kapten Barbosa, beskriver för Elisabeth Swan hur en förbannelse lagts på dem, för att det stulit en skattkista full med guldmynt.


Dess drivkraft

Detta är kapitalistiska systemets drivkraft och på samma gång dess förbannelse…. GIRIGHET !!!!
och inom inom en framtid även dess undergång…. OM VI INTE …… balanserar upp den fria marknaden med regler och begränsningar genom politiskt styre… det som en gång var det vi kallade demokrati …. som är grekiska för “folkstyre”…..

Idag , med nuvarande regering så går ALLT ut på att bädda för marknadens högdjur, att släppa all kommersialism fri… utan att på något sätt lägga sig i dess framfart och alla offer den skövlar…..

Kapitalismens drivkrafter… är samma krafter som kommer få den att krascha…Dess honörsord är ordet “MER” ……. mera mera …. när man kommit en bit till egen välfärd .. måste man ha mer.
När ett företag går bra … så går det inte att vara nöjd, man “MÅSTE” öka inkomster, “måste” expandera….. sådan är mekanismen, hjärtat och pulsen i fullständigt frisläppt kapitalism….

Det är som att sätta sig i en bil, för att snart inse att den inte är utrustad med några bromsar … sådan är Kapitalismen, i dess fullständigt frisläppta form.

Vad göra ?

… hur råder vi bot på detta då ?
Jo genom att rösta politiskt på partier som företräder folket OCH marknaden (V)
… inte på dom som bara företräder kapitalism, större samhällsklyftor, mera orättvisor (M, C. KD och FP)

Vi måste ha “tömmar” på marknaden…. annars förvildas den likt en förvildad tamhund, som gör mångt mycket större skada, än en naturligt vild varg, som bara tar det byte den behöver…..