…..
Dom flesta känner honom som Anton, i Emil i Lönnerberga. En fantastisk rollprestation det oxå…. men Edwall var så mycket mer.
Eftersom det finns mycket fakta på nätet om Allan, så koncentrerar jag mig på min upplevelse av denne varma, empatiske, dystre komiker, och karaktärsskådespelare, samt inte minst musiker och lyriker.

Det finns människor som liksom samhällsengagemanget aldrig går ur, än hur mycket framgång, och pengar som strömmar in, så förändrar det inte personen.
Allan Edwall var en sådan person.
Detta i synnerhet gör honom till en hjälte, en förebild för mig.


Här i rollen som Luffaren “Rasmus på luffen”. Många är vi som växt upp med Allan i Astrid Lindgrens filmer och serier…. och för mig blev han, i Astrids berättarkonst, som den extra trygghet, famlijefar, med värme och empati och humor i tolkningarna. Varken Astrid eller Allan Edwall backade för att beröra sorg och skröplighet.

Som sagt så är Edwall en person som vi alla känner till från tv-rutan. Men min beundran växte enormt, när jag tog del av de visor han skrivit och sjungit in.
Trots egen framgång, och kanske inte allt för dåligt med inkomster svek han aldrig sina ideal, och stod upp för de utsatta och svaga.

<!–
WriteFlash('’);
//–>

Googlesökning på Allan Edwall
Fakta Wikipedia
Fakta national.se