….
Jag blev erbjuden att följa med en bondfamilj på julhandel i Birsta igår.
Självklart måste man som Västernorrlands största grinch, haka på ett sådant erbjudande.

Trevligt sällskap – Beredskapsplan

Sällskapet var trevligt, och resan ner gick fort, med diverse ordkäfteri. (kärvänligt)
Om man ska gå och handla med två fruntimmer, äldre tonåring och en tant, i min ålder…. så måste man lägga upp en plan.
För det första så bör du beräkna hur länge du kommer måsta tillbringa i denna kapitalismens högborg… Birsta City.

Och som man, frågar du då ditt kvinnliga ressällskap, hur länge det kan tänkas ta för dem att handla. Sedan dubblar du detta, så kommer du närmare sanningen. Ty det ska klämmas, jämföras, provas och luktas… på Kläder, hudvårdsprudukter, parfymer, schampon, inpackningar osv…..

Och sedan lägger du upp en plan….. första frågan blir: När kan du smita iväg utan att framstå som asocial eller oartig….
Nåja….. Redan i bilen konstaterade tonåringen att kissa var en akut nödvändighet att börja Birstabesöket med…. Och hon och jag var överens om att Mat stod överst på prio-listan, för att ens orka springa omkring på ett hysteriskt köpcenter i flera timmar.

Epilepsiframkallande kakofoni

Första anhalten blev Toysaurus…. trots lätta protester från tonårstjejen, så prioriterade min tant-vän eventuell julklapp åt minsta lillkillen.
Och där fanns TOALETT….. varpå bägge kvinnorna rusade dit,…..
Medan gick jag in på butiken, och höll på att få ett epilepsianfall av alla skällande leksakshundar, dataspel och tiggande och högljudda ungar.

Distraktioner på väg till matstället

Nu tänkte jag …. nu blir det mat ! heureka !!
Men vad jag inte räknat med var att det var minst 20 affärer, som distraherade kvinnorna från hungern….. på vägen till restaurangen.
Och givetvis…. blev detta prio … bortprioriterat när affär på affär med schampoon, och bodylotions skrek till kvinnorna: “Kom in och kööööp” “kom hit… här finns sköööönhetsprodukter som gör dig 20 år yngre” ( vilket ju inte skulle varit nån höjdare för hon som inte fyllt 20 än)

Jag följde med in på två av dessa affärer, sedan gav jag upp, och gick till restaurangen själv, beställde en jätteonyttig kebabtallrik, och ringde shoppingchefen själv, och meddelade att nu hade jag beställt mat.

– “Ja vi kommer strax” … svarar hon

Ögongodis

Nåja det gick ingen större nöd på mig, där jag satt och väntade på de shoppande damorna…. jag hade massor av ögongodis att titta på som trippade omkring diverse högklackade skor, samt ålskinnsfodral som visade alla tydliga kvinnliga kurvor som fanns att frambringa….. dvs på dom som hade kurvor….

Försenad ankomst pga av lockvaror

Just som jag stoppat i mig min sista pommesfrittes, så dyker de upp i sakta mak, med nån hudvårdsprodukt i händerna och ett nöjt smile över sitt inköp.
Jag sitter artigt kvar och är sällskap… medan tonåringen sorterar bort valda delar av sin middag…. så som lök tex.

Efter planenlig kvinnlig försening på c:a en halvtimme börjar nu shoppingen… och jag börjar planera flykten…. till att få flanera omkring bland musikprylar, kameror och dataprylar….
Julmusikens hycklande budskap om fred på jord och kärlekens budskap, strömmar ut ur högtalarna från varje butik… i en outhärdlig kakofoni.
Massor av gubbar sitter “parkerade” utanför diverse skönhetsbutiker runt hela köpcentret. Och mina tankar går till dessa stackars män en sån här dag. Det syns en leda i deras ögon, som skriker “ta mig hääärifråååån”
Men de sitter plikttroget, timme efter timme och väntar på sina fruar.
Jag var social nog att följa med in på ett par butiker till, innan jag anmälde min “departure”…. och promenad till de lite mer intressantare butikerna.

Härliga avgaser

Att promenera ikring på Birsta city, är för mig som att förflyttas i tid och rum till min uppväxtplats Stockholm. Neonet lyste upp hela området, Bilarna for i en jämn ström, och stressade varann till att komma först in i rondellen. Bilister trycker demonstrativt extra hårt på gaspedalen, efter att ha tvingats släppa förbi nån irriterande gångtrafikant över övergångsstället. Jag drar lyckligt igenkännande in bilavgaserna i mina lungor, och blir lite nostalgisk och minns tillbaka till Stockholms mörker, karga betonggetton jag växte upp i.

Jag tänker minsann inte köpa nåt

Helt övertygad om att JAG inte ska falla för frestelsen att måsta köpa något, som alla andra galningar gör….. traskar jag in på MEDIAMARKT.
Och om jag tyckte Toysaurus var epilepsiframkallande, så var detta i ärlighetens namn sju resor värre. Bara det att nu var det intressantare varor.

Först tittar jag in på Kameraavdelningen, som ligger närmast entrén, men inser nog snart att grejerna jag vill ha där är nog så dyra att jag inte ens har råd att drömma om dom. Sedan går jag medvetet förbi TV- och videoavdelningen….. Min tv fungerar än, alltså är det ointressant.
Känner inget större engagemang heller för strykjärn, och kylskåp,m så då hamnar jag i datavärldens förtrollade landskap. Oj vilken billig dator …. bara 500 spänn… nä det var visst bara chassit (skalet) Här finns datorer i 30.000 kronorsklassen. ger dem bara en kommunistiskt avundsjuk blick, och ignorerar dem sedan med näsan i vädret.

Min prisklass….. ooops fara och färde

Men nu ser ni… nu börjar det bli jobbigt, för nu gick jag förbi intressanta varor som jag nästan har råd med. Om jag nu är beredd på att leva på vatten och bröd över Julen. Men det är ju inga problem för en Grinch. Så nu ligger jag taskigt till.
Jag hittar en dataskärm för BARA 990 kr !!

Försäljare – inte experter

Går fram och frågar en expedit, eller ska jag säga försäljare, för det är vad de är på Mediamarkt…. alla dessa knappt myndiga ungdomar, med stora dollargrin på läpparna….. som har lärt sig hur man blir av med en vara, men inte vet spec mycket om det dom säljer, när du frågar dem.

Jag frågade om det fanns fler dataskärmar/plattskärmar än de här för 990 kr.

– “jo det finns där borta, men de e ju de här som är mest prisvärda”

Hmm … detta gjorde mig ju lätt misstänksam, och jag tänkte för det första har jag nog många timmar på mig innan damorna hittat sina julklappar samt smink och parfym. Och för det andra … då kan jag tillbringa den tiden till att syna deras försäljningstaktik, samt bilda mig en uppfattning om vilken skärm som är bra, vad som räcker åt mig och vad som är ren skit. Men jag ska fortfarande inte köpa nå’t…..smiley

De riktigt erfarna killarna – konsten att dölja okunskap

Jag gick bort och tittade på skärmarna som den smilande nykläckta försäljaren INTE ville att jag skulle titta på. Märkte fort att vissa skärmar visade pixlar (fyrkantiga rutor, dålig bild) när skärmen skulle förmedla svarta färger, bla den skärm som den nykläckte tyckte jag skulle ta under armen osett, direkt och betala i kassan. Och när jag frågade om detta blev en annan nykläckt helt svarslös, och gick och hämtade ytterligare en… men se nu hade han hämtad den mest erfarne på bygget,,… tror han måste ha varit … ja du, nästan 25 år.

Och när jag frågade honom om vad detta berodde på så syntes det att inte heller han med sin aktningsvärda ålder visste. Men han var erfaren, så han låtsades veta.

– “Hmm.. ja det måste bero på belysningen bakom skärmarna”

Jo du herr erfarne nästan-tonåring, tror inte ens min otekniska moster 77 år hade gått på det påhittet. Tillslut så tar jag ett samtal med min plånbok, min egen visuella bedömning av de olika skärmarma, lägger till 30o kr på den för 990 kr, (som den förste ungtuppen sa var mest prisvärd)… tar en kartong med en skärm i betalar och går ut. Söker rätt på “sällskapsdamorna”… och snart är hemfärden i annalkande.
Kände mig som en segrare… över försäljningstricksens mästare…
Men jag handlade ju till slut, jag som inte skulle

Hemresa

Men innan hemfärden gjorde vi IKEA oxå, gick relativt smidigt faktiskt. Bjöd damorna på pizzaslize och mjukglass , i min prisklass… 20 kr för hela kalaset
… Sen på väg hem hördes ett ZZZZZZzzzzz från baksätet. Men jag är tacksam att det var tonåringen som somnade och inte chauffören smiley