….
Till att börja med så vill jag klargöra att jag med detta inlägg inte på något vis har för avsikt att moralisera…. bara med förhoppningsvis lagom ironi och distans betrakta.

Prolog

Nå ja nu till min betraktelse.
Det är tur att jag har min vän G, som någon gång då och då tar mig med till ställen och situationer jag annars inte skulle få uppleva eller kunna bilda mig en uppfattning om hur det är.
Idag efter invant beteende med att ta en fika på stan, och stoppa i hela tjugo kronor var i Jack-Vegas-apparaterna på stans bowlinghall, så skulle G köpa sina 6 st Helg-öl på stans systembolag.

Flera funktioner – året om

Har ni tänkt på det förresten att Systembolaget inte bara är den plats där vi Svenskar köper sprit. öl och vin, till Valborg, Cruisingen, Skolavslutningen, Midsommar, Födelsedsagsfesterna, Kräftskivan, surströmmingspremiären, Inspark, utspark, nollning, Halloween, Julafton, nyårsafton, trettondagsafton, Påskhelgen ……… och däremellan alla helger och några av lill-lördagarna ….

Nä det är inte bara det systembolaget har som uppgift…. systembolaget är dessutom alla städers självklara riktpunkt för geografisk vägledning av folk som inte hittar i stan….

– Hur hittar jag till Videoteket ?

– Jo … vet du var systembolaget ligger ??

– Jo !!

– Ja men då tar du av vänster bortanför systembolaget och har en liter blomsterbutik på högersida 100 meter längre bort … hittar du då ??

– Ja då ska det inte vara några problem.. tack tack…!!!

Varpå han som gav vägbeskrivningen klirrar iväg med två identiskt lika kassar som inte är införskaffade på videoteket…..smiley

Jag den felande länken

Nåja … ursäkta SJ för mitt sidospår i betraktelsen.
Igår var det ganska lite folk på stan, betydligt mer idag på valborgsmässoafton då …. Men fortfarande rätt glest tyckte jag ända tills vi började närma oss alla städers naturliga geografiska utgångspunkt – SYSTEMBOLAGET !!
Här var det som en myrstack under högtrafik, och av alla modegenrer , rik som fattig, kvinna som man, ung som gammal, alla var de där….

Och alla hade nån slags gemensam känsla av att dessa starka droppar skulle bringa dem glädje och sorglöshet under kommande högtid.
Alla var liksom inräknade i den förståelsen på nåt vis, utom jag som var främling på platsen,…. och han som inte bara hobbydricker på helgerna, utan intagit ett mera professionellt inmundigande av dessa drycker.

Att jag inte riktigt blev inräknad i gemenskapen kan jag förstå….
Men att det stod “vanliga Svenssons”, med hel kundvagn innehållandes sprit, vin och öl för över 1000 kronor… och tittade snett på han som drack mera regelbundet … det tedde sig lite underligt i mina ögon…
men jag kanske inte ser riktigt nyktert på sakensmiley

Medicin som medicin…. nä jag blev frisk som genom ett mirakel

Innan jag och G var in på Bolaget (Apoteket RRRööda Nesan, som en frabror i vår golfklubb, mycket humoristiskt kallade det)….
.. innan det så var jag in på “rätta” apoteket. Jag har hostat och kräkts nu i 5 veckor. Så min kvinnliga och utomordentligt vackra distriktsläkare Lilliana, misstänkte att allergi skulle kunna vara en orsak till att hostan blev så segdragen.
Ett blodprov visade att jag hade allergi mot luftburen pollen…. och fick därmed utskrivet på recept, både tabletter och inhalator.
Men efter att ha hämtat ut läkemedlen, så inser jag mer och mer att jag inte alls är allergisk, … bara inbillning, oavsett vad blodtesterna sade….

……………………………533 Svenska jävla kronor……………………..

Nä … hädanefter är den så kallade allergin att betrakta som “sommarförkylning”….
Och när jag vandrade förbi en jättemega Whiskeyflaska på stadens bolag, bland alla förväntans“fulla” människor, så kom jag på att den kanske botar denna “sommarförkylning”, minst lika bra till ett betydligt billigare literpris.

Nä … prislappen på medicinen gjorde mig frisk omgående, på samma sätt som att jag inte alls behöver nya glasögon efter att ha fått höra priset på dessa progressiva trocaderobottnar… (Jag fick lov att fråga om priset, de hade ju med flit skrivit priset så litet att man inte såg)smiley

Provsmakning på ICA

Jag blev ganska fort less på att gå omkring bland ölburkar och Bag-in-box-viner, och satte mig att vänta på G, som stod i en 10 meter lång kö (Det är väldigt lång kö för att vara Sollefteå, och det var 3 kassor öppna dessutom)
Medan jag väntade drog jag mig till minnes att jag var in på ICA som ligger vägg i vägg med systemet, och vid 2 olika tillfällen vid samma besök, fått provsmaka av vänliga tanter, både kycklingfilé med nån sås och potatissallad. Men även ett gott grovt bröd med vitlökssalami på….
Och Detta föranledde mig att köpa två påsar av detta bröd… varav den ena jag gav bort gratis till mina vänner Sjödin/Eliasson….

Och tanken slog mig då när jag satt vid systembolagskassorna, att de kanske skulle börja med provsmakning där oxå… då kanske jag hade köpt den där stora Whiskeyflaskan i medicinskt syfte….

Och man hade kanske kunnat anlita han som hade mycket erfarenhet av dessa drycker till att stå vid provsmakningen….Det skulle ju både generera arbetstillfällen, samt demonstrera med all tydlighet följderna av för häftigt och långvarigt inmundigande av Alkoholhaltiga drycker av olika de slag.smiley