Detta är ett axplock av bilder från en promenad Tisdag…
Resten hittar ni under Sollefteåbilder 63

Dessa bilder går och bör förstoras, för att komma till sin rätt…. vänsterklicka på bilderna

När jag fotograferar, så tar jag mycket bilder, och sorterar i efterhand. Numera kan man ju göra så, eftersom det är digitalt. Och det gäller att ha kameran med sig, åtminstone nån gång….. de flesta lämnar den hemma för att det är besvärligt…
För mig är det så att jag måste tvinga mig att faktiskt lämna kameran nån gång då och då….

1 – Denna bild är tagen alldeles utanför mitt hyreshus, man behöver inte alltid gå långt för att hitta bilder. När det gäller närbilder av denna typ, så tar jag ett 55-200 objektiv, och går rätt nära objektet. Med detta val av lite teleobjektiv, och skärpan på detaljobjektet, och står relativt nära… så får jag fram med vilje kontrasterna i skärpan på objektet mot den suddiga bakgrunden. Och väldigt ofta så väljer jag oxå vart jag står, för att få de färger jag vill ha i den suddiga bakgrunden. Jag hade kunnat ta denna bild rakt in i trädet, men då fått helt andra bakgrundsfärger. Här är det gräsmatta och en asfaltsväg som gör det gröna och gråa.


2 – Samma träd, nu ville jag ha en annan färg på bakgrunden, och går då ner lite på huk, och får blå himmel och vita moln, som bakgrund…. fullt medvetet även denna gång


3 – Jag älskar ju liv och rörelse i bilderna, och människor i ett sammanhang och en miljö… och i bästa fall att bilden berättar något…
Här är ett ex på en bild som jag hade velat lägga ut, men det blev sorterat under för privat. Av den anledningen att två av dessa personer kollar in i kameran och ser ut att inte vilja vara med på bild. Annars var tanken med denna bild att fånga våren och att folk sitter ute och fikar igen… och lapar i sig sol.
En impulsbild, som sorteras och censureras bort. Just denna förstoras ju då inte av förklarliga själsmiley


4 – Däremot denna nedanför, faller inte offer för min censur. Då det är ett mera offentligt rum/plats, och ingen blir direkt fotade som huvudobjekt
När det gäller bilder på människor, kan man ju dock inte helt ogenerat knäppa hej vilt, och många bilder för att få många att välja på… då blir det oftast bara en el två…

5 – Barn är inte lika fåfänga inför kameror som vuxna, och är mer naturlig inför kameran. Och då blir det naturliga bilder…. här under städning/krattning på skolgården…. men Läraren har fullt upp att få dem att koncentrerar sig, för krattorna blir fäktvapen och andra roliga saker i fantasins värld.


6 – Denna bild med fjärilen, och tussilagorna däremot, är en sådan, där man SKALL knäppa för glatta livet…. Allt vad gäller djur…så går det oftast så snabbt att man inte hinner med … och då som i detta fall blev det 15 bilder tagna… varav jag valde ut den jag tyckte bäst om


7 – Sen kan man ju ha tur att träffa personer man känner när man är ute och går med kameran. Och då kan man ju knäppa först och fråga sen (för att få naturlig bild, icke tillgjord, när de är omedvetna) … och vill de inte vara med så raderar man på plats… Eller som i detta fall då jag kände husse, och frågade om jag fick ta lite bilder på hans hundar….
Och många gånger kan jag även då erbjuda att folk får bilderna jag tar via mail… om det är av intresse för dom…
På så sätt ger jag oxå något tillbaka ….

8 – Nästa bildnedan, så ställde jag mig bakom själva stammen på trädet, för att ljuset inte skulle gå direkt in i kameran och överexponera bilden (så den blir för ljus)… men ser ändå till att ljuset tränger igenom objektet, och på så sätt blir bara objekten “självlysande”

Och till sist denna sönderslagna blomkruka… då hade jag inte kameran med mig, så jag gick och hämtade den enkom för denna bild… det händer då och då.
Detta är en sån här bild som man kan kunna komma att få användning av nån gång, när man ska sätta bilder till text.
Här ser jag mig omkring lite innan jag tar bilden, eftersom det är mitt i stan, och jag nästan ligger ner för att få med en person och en byggnad lite suddigt.. n´bara för att få ett sammanhang om vart bilden är tagen….