TvångsBröd

1 dl Solrosfrö
1 dl Linfrö
1 dl Vetekli
1 dl Vetekross
1 dl Rågkross
1-2 dl russin
2 dl lingonsylt
2 tsk salt

Lägg dessa ovan nämnda ingridienser i blöt över natten i 4 dl ljummet vatten.

Dagen efter:
Värmer
upp 4 dl vatten, (kan använda öl) 2 pkt torrgäst, Häll detta sedan över
det andra, rör i ihop, och arbeta ihop en deg med 18 dl vetemjöl
Dela degen i tre bitar (limpor), låt jäsa 30 min.
Grädda i c:a 35 min, pensla med vatten efteråt

200 gr

Detta
är ett fantastiskt gott bröd, och det har vett att mögla när det blir
för gammalt, till skillnad från många köpta bröd med transiga fetter
samt konserveringsmedel, för att ge limpan en onaturlig lång hållbarhet smiley

Havrekex

1 kg havregryn
1 liter mjölk
150 gram socker
1½-2 hekto smält margarin
1 hekto hjorthornssalt
Mängd vetemjöl, så att degen går att hantera

Havre, hjorthornsalt och mjölk blandas och stå över natten

Dagen efter blandar man i resten,degen kavlas och naggas.
200 gr i ugn, gräddas tills dom är färdigsmiley
(enligt min moster På-en-höft-Maggan, tror att det rör sig om 10 minuter, ni får väl testa)