Optimism

Gjorde ett överdrivet optimistiskt utfall i slutet av Juli, när jag for och skulle plocka blåbär. Det bidde prexis så det räckte till en paj… och det tog en timme drygt.

Därför var det högst välkommet att G valt att ta ledigt för bärplockning och dessutom inkludera Snygga, kloka smarta mig i aktiviteten.
Har man bara ett hyfsat bra ställe så går det ganska fort att få ihop lite bär.
Men nu var det inte längre blåbär som var aktuellt, utan lingbära…..

Bärfisar

G är ett lagom intellektuellt sällskap, med likasinnad torr och burlesk gubbhumor med någorlunda låg procent av underbälteshumor inkluderat.
Idag stannade “snuskigheterna” vid att flina upp mig när jag släppte en prutt ute på hygget, och uttala orden “det måste varit en bärfis”
… nja just det

På väg hem med skörden i bagaget oxå …. så deklamerade jag för G att även om man mest går för sig själv, så är det lättare att plocka bär om man har sällskap med sig. Varpå G höll med och lade till att det var ju sällskap, även om det enda man såg vara varandras aschelen i vädret. Då jag då ville hävda att det inte var så pjåkiga aschelen, så hävde G ur sig …

“Ena riktiga prakt-aschlen” smiley

Det är verkligt härlig “terapi” ändå att plocka bär, och att rensa dom efteråt.
Man rensar inte bara bär, utan även huvvet…..

Murphy i Lingonskogen

Vi var bara 200-400 meter i från bilen som mest tror jag. Men Murphys lag känner ni väl till ? Det är ju givetvis så att man får gå och skrapa ihop bär till en början, och när hinken är full så hittar man ett bärställe på 10 kvadrat som är helt rött av lingon så man blir sniken och står och plockar råge både på hinken och i plockaren…. i fall man inte skulle hitta åt stället igen.

Då och då gav vi ifrån oss ett vrål, uti atmosfären, så vi visste vart vi hade varann, för det mesta var vi på långt håll ifrån varann, men ibland hamnade vi på samma lingonställe, och slogs om lingbära 😉


Generositet

Till saken hör väl oxå att utöver att G var generös nog att dela sitt lingonställe med mig, så är han något lite snabbare att plocka bär i längden. Detta resulterade i att han solidariskt och vänskapligt lät ett par plockar åka ner i min hink.
Som tack hade jag i förväg redan bjudit G på kaffe latte hos Adam.

Skörden

G fick ihop 22 liter som han tog hem till sin flicka, där de enligt egen utsago sutto på varsin sida om köksbordet utan några som helst romantiska inslag delade på arbetet med att rensa det röda guldet från “bôsse”

Tillika fick jag tack vare G:s generositet ihop 22 liter, annars hade det nog blivit 18-20 liter för mig. Men o andra sidan så är det ju så att jag rensade mina bär helt själv… till tonerna av patetiska dansbandstexter och nostalgiska minnen av far då vi brukade plocka bär och rensa tillsammans. Far vore nog stolt över min skörd.
Ja jag kokar ju min sylt själv oxå. Vilken kille !!!!smileyEn rolig anekdot om bärplockning

Detta med lingonplockning och min far i minne påminner mig om en favorit i repris, där min far var på besök från Stockholm och hälsade på sin stiligaste son, Kai Tomas, uppe i Sollefteå.

Det var i Augusti det oxå. Och vi mötte en granngubbe i trappen.
Han var utrustad ut till fingerspetsarna med en blandning av fiske utrustning och skogskläder… det var tydligt att det var en överbeskyddande fru som klätt honom.

Där stod han i trappen, och hade införskaffat sig 10 liter lingon, och Far som tycker om bärplockning ville väl konversera lite i ämnet och frågade:

– “vart har du hittat dom där bären”

Gubben plirade med ögonen och svarade med en pipig gubbröst som man kan höra i gamla svenska långfilmer:

– “I skogen”

…. var på Far såg ut som en fågelholk, och lite lätt förnärmad.

Men de e klart gubben ville väl inte avslöja sitt bärställe smiley