……..
Jag sitter och gör upp en lista på Spotify över Julsånger, och hamnar i en mysig julstämning…… Kan ni förstå ??…. Sollefteås egen Grinchen…. får julstämning ?
Men jag har alltid älskat Julen ända sen jag var liten….. “ejenkligen”.
Då på helt andra grunder än nu…..

Då var det enkom Jul och födelsedag jag såg fram emot, för att få presenter, och för att fira Jul hos trygga Moster, eller Morfar, med god mat, Jullovsmorgon och massor av vit härlig snö.

Nu är det just kommersialismen, hetsen och cynismen kring julen som fått mig att bojkotta det nyliberala julfirandet, som endast bryr sig om profit. Varje år är det rekord i julhandeln,,…. och folk handlar så de blir utan pengar, trots att vi är ett så rikt land…..
Sedan har jag inte råd att köpa massa grejer, som jag inte ens är säker på om mottagaren kommer gilla. Och jag fullkomligt avskyr tanken på att sitta vid julklappsutdelningen och ta emot en äggklocka som någon känt sig tvungen att köpa bara för utbytets skull, samtidigt som andra ger bort klappar för tusentals kronor,….

Då är jag tom hellre ensam på självaste julafton, än utsätter mig för det.

Men det får man inte vara. “Men inte ska du va ensam på Julen, det går vi inte med på”

Men …. övriga 364 dagar har folk inga problem med att folk är ensamma….
Känns lite grann som i vissa fall, folk försöker stilla sitt samvete…. lite grann som välgörenhet fungerar, där man köper sig fri från socialt ansvar, med ett översittarperspektiv.

Vad har hänt då nu när Julstämningen börjar komma tillbaka ?
Jo Jag har inga krav, ställer inga krav , behöver inget krimskrams i ett barrande träd, behöver inga dyra presenter, behöver ingen låtsasgemenskap.

Ger…. det gör jag året om, utifrån mina knappa resurser, så det är för mig inte specifikt för Julen…..

Nu…. tänder jag ljus och lyssnar på Julmusik. Dricker en Julmust, och om jag är med moster, så lägger vi pussel…..
Mer behövs inte….. bonus kan vara nån lite mysig julfilm….. typ “Karl-Bertil Jonssons Julafton