Generositet tycks vara relaterad till egenrelaterade svårigheter, och girighet starkt relaterat till egen framgång. Detta ger en både hopp och misströstan på samma gång. Ty så länge det existerar “karriärer, tävlan, profit, och framgång” så kommer det generera girighet, men å andra sidan vågskålen så kommer detta i sin tur generera lidande hos andra människor, vilket gör dessa ödmjuka och generösa….

En kille jag känner jobbar minst 10 timmar varje dag, 6-7 dagar i veckan, och det mesta av sin lön skickar han hem till sin krigsdrabbade familj.
Och utöver det är han mån om att bjuda mig på kaffe då och då, för han tycker jag är snäll och så…..
Men jag känner oxå släktingar som “gör karriär”, satsar på sig själva, lever ett “obegränsat liv” , genomgår självförverkligande etc etc
Många av dessa personer har inte längre tid att vara min vän, eller nån annans för den delen heller, ej heller tid med sin omedelbara släkt och familj, som de tidigare stod nära.

Vad är det då att vara generös ?
… och vad är det att “vara en god människa” ?

Ja givetvis differentierar åsikterna kring detta, och ganska ofta utifrån vad som passar en själv bäst för stunden.
Den allmänna politiska korrekta definitionen på att “vara en god människa” idag, begränsas alltmer till att du ska ha ett jobb och bidra till samhället rent skatteintäktsmässigt, och för att kunna göra detta måste du ju vara frisk.

Min egen värdering kring att “vara en god människa” har absolut ingenting med detta att göra. För mig handlar det om att bidra på olika sätt efter egen förmåga, och då pratar jag inte alls nödvändigtvis om förmågan att jobba. Jag pratar om hur stort hjärta man har, hur villig man är att hjälpa andra i nöd, eller bara i vardagen, pratar om omtanke…. vilket betyder att man tänker på andra människor, tar hänsyn ….

Jo …. jag vet det är väl antagligen förlegade värderingar idag, under Alliansen vingar.

Generositet – är också ett ord man kan fundera kring.
Om en man som äger 50 miljarder, donerar 10 miljoner om året till “välgörande ändamål” så kan det väl i första anblicken te sig generöst, och kanske med dagens mått mätt våldsamt mycket mer generöst än om en man med 10.000 i månade skänker 500 kr…..

Om man nu bara ser till den procentuella delen, eller den faktiska summan, så skulle man lätt kunna göra misstaget att dra slutsatsen att den andre mannen är näst intill snål. Men även rent ekonomiskt krasst, så gör denne låginkomsttagare en större uppoffring i sin privatekonomi .

Men nu handlar inte generositet enbart om kronor och ören. Det vhandlar om att ge av sig själv, att tänka på andra OCH sig själv…
Det handlar om att bjuda på sig själv vid tillfällen då man “gör bort sig”. Det handlar om att inte göra saker på andras bekostnad varken humormässigt, ekonomiskt eller tjänstmässigt…”
Det handlar om att ge komplimanger dagligen, det handlar om att inte räkna kronor och ören, väga skålen exakt. Om du bjuder på något så betyder det att man bjuder, och inte räknar in en mottjänst i framtiden….

Faktum är att jag har ett bra exempel på egen generositet oxå. Vill bara tillägga att generositet har inget att göra med att man måste leva efter jantelagen. Man får tala om saker som är bra med en själv oxå … tycker jag.
Nåja…. Jag och en släkting var ute på stan och shoppade… nja hon shoppade, och jag följde med bara, jag hade inte råd att shoppa så mycket, och var iofs nöjd med detta. Då fick hon för sig att hon skulle bjuda mig på mat ute på restaurang, men det visade sig att det inte var hon som skulle betala det, utan hennes man…. som såg minst sagt ogillande ut över hennes utfall….

Givetvis var det av gott hjärta hon ville bjuda mig som hade sämre ställt, men han var inte med på det. Och till saken hör att de lever ett väldigt gott ekonomiskt liv, han jobbar mycket och tjänar bra, och är duktig på affärer (vilket ofta innebär att bevaka sina intressen hårt, och inte alltid faller samman med att ge efter, skänka bort, minska på priset vid inköp osv)

Nu blev det så att jag åt på restaurangen ändå för 100 kr, som hon ville betala. Sedan trallade vi vidare i köpcentret, och efter ett tag kom jag och hennes man lite på sidan om , så min släkting inte såg oss….
Varpå jag lade en hundring i min hand, dolt, och gjorde en handskakning “tjenare grabben” …och lät hundringen glida över i hans hand.

Nå det generösa i detta exempel från min sida var inte att jag betalade tillbaka naturligtvis, utan att jag lät min släkting fortfarande tro att hon bjudit mig… samtidigt som pengarna återgäldades….

är det förmätet av mig att berätta om detta …. njä jag tycker inte det

… nå så ser jag på dessa världsliga ting