Snön viner omkring och lägger sig i drivor, förvandlar all mark till ett vitt julkalenderlandskap…. här i trygga Sollefteå, in northen Sweden.
Här bekymrar vi oss över vilket hockeylag som är bäst, och över att måsta betala skatt till det system som hjälpt oss till välfärd och framgång, och gjort oss förmögna ur ett internationellt perspektiv….. för “varför ska sjuka och gamla belasta arbetande människor”
Dessutom glömde grannen att städa filtret till torktumlaren, och på vägen till jobbet blev en stressad bilförare tvungen att bromsa in för en gångtrafikant, och förlorade 2 värdefulla sekunder i sitt liv…. ja “sånt kan ju reta vem som helst”… “jäkla
tvättstugemarodörer och gångtrafikanter”

Jag pulserar genom snön i mörkret, och snön blåser lite i ansiktet på mig, det känns friskt, och jag blir alldeles lycklig av det vackra vinterlandskapet, som på nyheterna beskrivs som kaos och problematiskt. Inte en enda julklapp är inhandlad i år heller, tror det kommer bli olagligt så småningom, att inte handla julklappar tills ekonomin spricker.

Over there blev 26 människor brutalt mördade … igen. Och ingen vill förstå, eller ens försöka förstå orsaker och verkan till sådana tragiska händelser. När det sker i “det förlovade landet” i väst…är det ingen som tänker så, men när det sker i öst så tas nationaliteter, religion och kultur per automatik upp som en direkt orsak… MEN de “är inte rasistiska”. …..

Snön färgas röd på mina näthinnor, när jag för ett ögonblick reflekterar över hur det är för barn som bombas ihjäl i Gaza, Irak, Afghanistan, Syrien, och skjuts ihjäl på skolan i USA….. En “röd jul” får en ny innebörd för mig plötsligt…
Men jag är ju här nu…. och det är för stort och svårt att ta in vad som händer överallt. Jag gör mitt bästa här på hemmaplan, där snön ännu är vit, och nu stundar den ateistiska, sekulariserade nyliberalist-julen , med nya försäljningsrekord, trots den “fruktansvärda ekonomiska situation” höginkomsttagare och medelinkomsttagare tycker sig befinna sig på grund av för höga skatter… Ho ho ho skrockar tomten föraktfullt….

När allt kommer omkring då, så får jag snabbt perspektiv till att mitt hjärta igår, under dansen, fick sig en liten vass giftpil, som smärtade så att jag fick huvudvärk….
Jag var ju iallafall inte på den där skolan i USA, eller i Syrien….
Mycket av min tid på sistone har handlat väldigt mycket om att hjälpa till och finnas för andra, och det är så jag vill ha det, men ibland … som nu, behöver jag ta lite tid för Tomas oxå…. och just nu är huvudvärken borta också, och jag har ätit risgrynsgröt på laktosfri mjölk, tack vare en mycket omtänksam granne, som kom ihåg mitt magdilemma …..

… så summan av kardemumman är nog kanske katastrofalt men riktigt bra.

Go natt kära vintervarelser !