Detta är ju den självutnämnda benämningen på det folkslag, “ras”, so orsakade en av historiens värsta folkmord, och krig. Historien är där för att lära oss. Lära oss som inte upplevde fasorna, koncentrationslägren, våldtäkterna, mördandet, segregationen.

Men har vi lärt oss ?

Historien tycks återupprepa sig. I Frankrike, i Ungern förföljs Romer. I Norge mördas Socialdemokratiska ungdomar av en modern rashatare och rasist. Främlingsfientliga partier växer över hela Europa, Nyliberalismen har fått fotfäste pga den välfärd som demokratisk socialism banat väg för. Och nu säljs all välfärd ut, mer pengar till de rika, mer “Jag, jag, jag, jag”.

Är det en slump att rasismen ökar i ett nyliberalistiskt Europa ?

När de sämst ställda i ett samhälle hamnar mer utanför, får mindre att klara sig på, letas historiskt sett alltid syndabockar. Och inte speciellt ofta får de som bör bära skulden, bära skulden. I kriget var det Judar, “Negrer”, Romer och slaver.
Idag är det Romer och muslimer som utmålas som “den fria, demokratiska västvärldens hot”. Invandrare över huvud taget, svartmålas och demoniseras.
Apartheid återuppstår i Sverige med segregerade bussturer. Ministrar kommer undan med rasistiska antydningar och fördomar kring gömmande av flyktingar.

Tyskland föll, och det tredje riket var historia. Nazismen dog, trodde vi. Men ack så fel vi hade. Den lever idag, och smyger sig in i det svenska folkhemmet, och hela Europa. Och det fjärde riket har påbörjat sin frammarsch. Men inte via pansarvagnar, gevär och tortyr, utan via maktens korridorer i Bryssel. Land efter land inom Unionen faller i dess ekonomiska klor, och inhemska regeringar tvingas bli nickedockor inför Tysklands ekonomiska makt, och återinförandet av en odemokratisk totalitär stat a la Sovjetunionen… nu kallad EMU.

Är det en slump att rasismen ökar ?

Härskarfolket….

… bär idag slipsar och portföljer.