Jag har en underbart vacker utsikt från mitt panoramafönster mot Risö camping och Ångermanälven. Men den är aningen tråkig, ur ett händelseperspektiv.
Min moster Maggan har inte samma vackra utsikt, men desto mer händelserik, fönstret mot gården, eller rättare sagt balkongen mot gården. Och jag brukar fascinerat betrakta det liv och rörelse som är både på balkongerna och ute på gården.

Överst till vänster bor en familj som har sitt ursprung i Afrika nånstans, med tre små jäntor, och eventuellt en pojke. Överst till höger troligtvis en ensamkommande barn, invandrare från Eritrea eller Somalia. Under dem en äldre röd fryntlig herre som inte äger nån tröja sommartid, och har en fyllig “airbag”

Under honom en snäll äldre tant, som jag inte sett så mycket av. Och bredvid dem nere på den nedersta balkongen en stor familj från Latinamerika, vars moder och barn aldrig någonsin skulle behöva Loreal, då deras hårkvalitet är som ur en reklamfilm på tv…även när de är nyvakna.

På just denna gården leker först och främst ett par jäntor. Jag blir alldeles varm i hjärtat när jag ser en blond svensk liten tjej med lockar i håret leka helt förbehållslöst med en flicka från Afrika och ännu en från Latinamerika… och ingen av dem tycks se hudfärg, utan bara kompisar. Man ser dem springa ut och in ur porten, med olika sysselsättningar var gång. Är det inte cykling, så är det en fotboll som är jättekul att sparka rakt upp i luften oförtrutet. Nästa gång ser jag dem ösa vatten från en vattenpöl i en hink. Varför vet bara barn.

Mannen med bar överkropp wobblar ut och vattnar sin minidjungel på balkongen, det ser ut som Humle. Mamman till den mörkaste av jäntorna går ut på balkongen och ger en av sina döttrar en reprimand, för att hon ogenerat står och sjunger nåt operaliknande i högan sky.

Nere på gården kommer fadern till sydamerikanska familjen hårfager hem. Den mannen tycks aldrig dra på munnen och le, har min moster och jag konstaterat. Kanske finns det orsaker till det oxå men …
Den enda gång vi sett honom le, är tillsammans med sin minsta dotter från familjen hårfager, när hon vill leka med pappa. Tom den tuffe, hårde tonårssonen har samma hårkvalitet.

På en av balkongerna har en kvinna byggt en papegojbur av hela balkongen, vilket ytterligare bidrar till en exotisk atmosfär. Måsskrik, och papegojtjatter blandas på vår gård, som dessutom huserar en del exotiska trädsorter. Ett regn faller. och den minsta av den mörka familjen, kastar sig ut i regnet och dansar obekymrad om att bli blöt.

Vilket paradis vi bor i ! smiley