Kommer att tänka på när min käre far hälsade på i sitt Norrland. Han flyttade ju ner till Hufvudstaden på 70-talet, och blev kvar där. Han längtade alltid hem till Norrland, och speciellt för bärplockning och fiske, samt snö på vintern.
Men så föll det sig så en gång att vi mötte upp en äldre herre i trappuppgången här, som hade 2 hinkar fulla med lingon. Och Far som i likhet med mig av naturen är både social och nyfiken frågade med vänlig röst:

– Oj va mycket bär !!! vart har du hittat dom där bären ?

Och gubben som var utrustad med allt vad som skulle kunna tänkas ha med bärplockning för ca 3 veckor, hinkar, kniv, stövlar, keps, vattenflaska, visselpipa, kaffetermos, plåster etc etc … tittade lurigt upp på far, från sin krumbukta position, flinade upp sig och sa med pipig gubbröst:

– I skogen !

Asså… om man fått filma fars ansiktsuttryck då.smiley

Naturligtvis betydde “i skogen” i detta fall: “Du har inte att göra med vart jag har mitt bärställe, hitta ett eget Stockholmsjä…..”

Efterverkningar

Ja och i skogen var jag idag och hittade 12 liter lingon. Detta trots att jag haft ryggont nere vid svanken ett tag nu, och eg inte skulle utsätta mig för “böjelser” på ryggen.
Men när min 80-åriga granntant berättade att hon plockat 20 liter Jordgubbar, 10 liter lingon, 4 liter blåbär… och lite hjortrån… så kände jag mig lite pjåmig med min rygg. Och jag beslutade mig för att pröva. Jag menar det är väl bara att sluta plocka om det gör ont… tänkte jag. Det gick skitfint hela tiden. 2 timmars bärplockning. Märkte inte av ryggen alls. 2 timmars bärrensning, kändes inte ett dugg.

MEN sen skull jag kliva upp och gå hem… och nu förstår jag vad dom pratar om som säger att det känns som knivar i ryggen. Fy sa-n i h-vete va ont det gör när jag rör på mig.

Osäker prognos

Men nu gick jag ju händelserna lite i förväg. Pga min vän Gs arbetssituation, samt ett kvarvarande lingonlager sen i fjol, har han inte haft tid ork och behov av att plocka än, så med hans tillåtelse (hans bärställe) for jag iväg, kom dit vi 13-tiden. Jag har ju hört på nyheterna att det skulle varas lite Lingon i år. Men har nu lärt mig att Lingonprognoser är lika tillförlitliga som Politiska löften eller 5-dygnsprognosen.

Det var ju smockfullt med lingon de första 10 meterna, på tuvor alldeles intill stigen.
Sen såg jag att mognadsgraden varierade kraftigt på olika ställen, skugga, sol osv.
Så jag tänkte för ett ögonblick när jag skrapat ihop 4 liter, att jag kunde kanske vänta nån vecka och komma tillbaks. Men … “Jag fyller bara den här plockare” tänkte jag och travade ytterligare 40 meter. Och ser att det var lite mer moget där igen…. ‘

Liten man

SAMTIDIGT dyker en liten man, (förslagsvis från Thailand) upp mitt framför ögonen på mig. Längre ner stod en minibuss, och nu sattes det igång ett tjatter som nästan var lika svårt att förstå som skånska. Det lät som bär-konkurrens-larmet gick. Den lille mannen tycktes vara nån sorts spejare, spanare, som dels kollade vart det var bäst med bär, och dels kollade konkurrensen
smiley

I det läget blev jag orolig, att det skulle vara länsat kommande dag. Misstänker att deras effektivitet är förödande jämfört med en annans. Motivation till att börja med, om de tjänar bra pengar i deras mått mätt, fattigdom dvs. Sedan är de organiserade och många…. och sist men inte minst… jo förresten: minst… de är ju små, och har nära till marken…. Kom igen när det blir äppelplockning !!!!

Nåja , jag kände ju inte av ryggen… DÅ… så jag tänkte “jag fyller väl hinken”.
Plockade en kvart till, då det dök upp en till sån dör kort effektiv bärplockarscout bakom ryggen på mig, när jag just hittat en bra tuva och skalade den på Lingbära.
Jag sa “hej” … på svenska. Och det hade han lärt sig. Så han hejade tillbaks på svenska. >Det är ju faktiskt vassare än vissa skåningar.

Sedan gick han rakt framn till min bärhink som nu innehöll 5-6 liter, och stirrade rätt ner i den. Undrar vad han tänkte ?

– Undrar om den gamle svensken hinner i kapp mig om jag tar hinken och gör ett snabbt ryck

– Hur i helvete plockar han som? … han har ju halva skogen med sig i hinken !

– Vart hittade han alla vita bär ?

Nå …. jag fick ihop 12 liter, och lite värk….. och det mesta av det är redan sylt. Och nu orkar jag inte skriva nåt mer om det.

va sa ? … vart jag plockade mina bär ?

I SKOOOGEN !