Det finns många sätt att utöva makt på, kan jag konstatera. Och språket är det främsta vapnet i detta osynliga krig. Allt är inte så svartvitt som många vill göra det till, och det är inte alltid de som utpekas eller utpekar sig själva som offer som är de verkligt drabbade. Idag är folk kränkta i parti och minut, och den omedelbara reaktionen på det borde kanske vara att genast osynat ställa sig bakom den som kallar sig för kränkt, eller “upplever” detta…. men NEJ !

Jag har varit inne på området förut, konstaterat att varje tid har sina heliga kor, och sin tids politiska korrekthet, sin tids häxbränning. Det är till och med så att även om politiskt korrekthet förekommer som gängse tillåten uppfattning, så förekommer idag användandet av ordet för att dölja sina främlingsfientliga åsikter, och för att slippa debatt i ämnet.

Då …..kunde barna sitta på trappan till kyrkan och peka ut häxor, vilket kostade främst kvinnor livet. Idag kan i synnerhet (några enstaka, men ändå för många) barn och kvinnor peka ut män, och anklaga dem för diverse saker, utan att behöva stå för konsekvenserna. Idag kan vem som helst oavsettkön peka ut sjukskrivna som fuskare och får göra det anonymt, och behöver inte stå för konsekvenserna. Men för de utpekade blir livet ett helvete i många fall… vilket kanske egentligen var syftet från de anklagande.

Ett tag körde barnen på skolan i orten slentrianmässigt med orden “Jag ska anmäla dig” mot varandra, mot vuxna och omgivning, så fort något gick dem emot.
Det finns exempel på unga tjejer som går ut på nätet på datingsajter och eg är för unga för det, och ljuger om sin ålder. Livsfarligt säger jag. både för dem, och för eventuella män som i god tro skulle svara på dem. Själv slutade jag med kontaktannonser vid 25 års ålder.

Det finns exempel på tonårstjejer som anmält till polisen en kille i 20-årsåldern … när det sen kom till kritan så hade han inget gjort, vilket tjejerna kännt sig kränkta eller rädda.
Det finns GOTT om exempel på vuxna som sprider illasinnade rykten om andrax vuxna, för att de inte gillar personer. Själv upprör det mig så till den milda grad, att jag funnit mig försvara personer jag tycker direkt illa om, och ifrågasatt skitsnacket kring dom, synat påståendena om dem, hur de som skvallrar kommit över informationen, och hur dom vet att det är sant.

Och många blir kränkta av att bli fotograferade, i synnerhet om de hamnar på en vimmelbild som en i mängden och syns i offentligheten.

Andra, i synnerhet vissa kvinnor/tjejer blir kränkta av att man ger dem uppskattande blickar, eller om en man tycker de är vackra, om man tycker de har en snygg bak, snygga ben, eller vacker näsa…. och helt plötsligt är detta sexistiskt och i värsta fall “gubbsjukt”. Samtidigt gör de “kränkta” allt de kan för att den runda välformade rumpan och de välsvarvade benen ska synas.

Och så kan den äldre förlagan av den generationen bli kränkta av att deras döttrar som visar allt de kan, blir beskådade av män, unga som gamla. Och kanske kränkta av att de inte själva blir beskådade. Sen kan äldre män bli kränkta å de äldre kränkta kvinnornas vägnar, när de känner sig kränkta över att de unga poserande tjejerna får visuell uppmärksamhet.

Andra känner sig kränkta av det faktum att andra är sjuka eller arbetslösa, eftersom de “är lediga”. istället för att glädjas över att de har jobb. Jag har en vän som brukar få dem att tappa all fattning genom att säga det mest förbjudna i dagens Sverige “Jag vill inte jobba” (vilket hen givetvis vill)

Vissa känner sig kränkta av att de inte får allting gratis, vid kampanjer osv, om gratisvaran skulle ha tagit slut av andra “rovlystna” gratisjägare

Så där ja … nu torde jag ha kränkt i princip alla grupper som existerar i samhället idag genom att kränka dem med påståendet att deras kränkthet inte skulle vara adekvat och relevant i förhållande till skeendet.

Och i slutändan är det givetvis de som verkligen blir kränkta i ordets ursprungliga betydelse som blir lidande av att det gått inflation i ordet, som blir lidande. Precis som i “jakten på fuskare” i sjukförsäkringssystemet, och det utbredda fusket (0,04 %) smiley
där är det de verkligt sjuka som får betala priset…

så tänk efter, före !