Hörde på nyheterna:

“Gångtrafikanter är lika farliga för cyklister som bilister, visar forskning från Chalmers som Göteborgs-Posten tagit del av.En
tredjedel av de undersökta cykelolyckorna orsakades av gående, en lika
stor andel som olyckor med bilar. Enligt forskaren Marco Dozza kan
kollisioner med gående vara minst lika allvarliga.
En krock med en fotgängare kan leda till döden likaväl som en krock med en bil, säger han till tidningen”

Finner detta högst fascinerande, att om en cyklist cyklar PÅ^en gångtrafikant, så har gångtrafikanten per automatik orsakat olyckan.
smiley

Jag är ju både cyklist och gångtrafikant och tycker dessa slutsatser är lika korkade som inte-cykla-på-gågatan-policyn i Sollefteå, om man ställer det i relation.
Här i Sollefteå, även om du cyklar långsammare än gångtrafikanterna går kan du mer eller mindre ofta råka ut för just gångtrafikanter i vigilanteformat, som kliver mot dig på gågatan om du cyklar, ….intar en hotfullt framåtlutande kroppshållning, hytter med näven och upprört bräker:

-“hääääär får man inte cyyyykla”

I Sollefteå finns det nämligen inget större moraliskt brott än att cykla på gågatan.
Lastbilar kör där dagligen, dödsolyckor har skett pga biltrafik i centrum på gågata.
Permobiler kör ibland i 30 knyck genom gågatan och centrum, …. men det är cyklandet som upprör. Själv blev jag stoppad av polisen i Sollefteå på gågatan. De var 200 meter längre bort, såg att jag cyklade på gågatan, for runt tre kvarter Kl 23 på kvällen i Augusti ….

För att den oinvigde ska förstå hur dumt detta är, så är det så folktomt på gågatan då, att tom en Same skulle få Lappsjukan, och längta efter folk.
Jag klarade mig från böter denna gång, men dom hytte lite med fingret de poliserna, … ja jag undrar om dom inte hade en lätt hotfull framåtlutande position på överkroppen oxå… som de gamla brääääkande gubbarna på stan.

Men nåja, det får väl vara hur det vill med det… jag kan ändå inte riktigt förstå sambandet med i trafiken påkörda gångtrafikanter, som den allenarådande orsakande faktorn när cyklister kör på dem.