Livet har sin gilla gång här i Ådalens Pärla. Hösten är i antågande ordentligt, nu kan inte ens den mest överoptimistiske sommarfantasten kalla detta för sensommar. Själv tycker jag om hösten lika mycket som andra årstider. Om det är något som bekymrar mig, så är det inte gula löv, frostiga nätter och tidiga kvällar.

Företagsklimat och olikheter

Företag här i Ådalen slåss för sin överlevnad som företagare. Så är det väl överallt, fast förutsättningarna ser olika ut på olika geografiska områden. Konkurrensen är hårdare i tex Stockholm, men även förutsättningarna, och antalet potentiella kunder.
Därför gladde det mig innerligt att Glenn på Musikanten fått sälja en hel hög gitarrer och några elpianon… och att det var tillfälligt tomt på instrument i butiken. Min snudd på ekonomiskt ouppnåeliga älsklingsgitarr för nära på nio tusen riksdaler var dock inte såld.

Jag har tidigt insett att det finns många djur i vår herres hage, och hur olika människor är funtade. Även bland företagare varierar människotyperna kraftigt. Själv….med nuvarande läggning ekonomiskt, snällhetsgrad, och brist på cynisk profit, skulle jag nog inte bli långlivad som företagare. Till att börja med bör man som företagare sätta värde på sin vara, och inte sälja ut den för billigt, oavsett om det är en betaltjänst eller en fysisk produkt man säljer. Det är väl A och O inom företagandet. Sen finns det många hårt slitande företagare med stort samvete och känsla för rätt och fel, som med det hårda arbetet lyckas nätt och jämt uppehålla ett leverne på de slantar som blir över.

Sen finns det de profithungriga företagarna som i olika grad tänjer på samvetet, till att en del blir näst intill samvetslösa. Det gäller givetvis inte bara företagare, men det finns kanske fler sätt att fiffla med avgifter, skatter, kvitton, avdrag och subventioner som företagare och kapitalägare, än som löntagare. Att köpa saker för privat bruk, och bokföra det på sitt företag som investeringar och undkomma skatt… att köpa kvitton för att kunna få tillbaka summan på det som köptes in, fick jag nyligt lära mig om av en bekant/närstående med insyn i olika företagsverksamheter. Och då är jag förmodligen bara och snuddar vid ytan på vilka olika sätt man kan glida moraliskt och lagligt, skattemässigt, avgiftsmässigt.

Ja … människor är olika….. tydligen

Inte allt för sällan är det oxå samma människor med det vidlyftiga samvetet och cyniska människosynen, som är snabba på att racka ner på sjukskrivna och arbetslösa, och påtala dessa som sämre och mer oansvariga människor. Men vem är den störste parasiten ?… Den som INTE FÖRMÅR arbeta eller INTE HITTAR ett jobb, och därmed inte bidrar med mervärdesskattepengar … eller de som inte bara kan jobba, utan gör det och dessutom småfuskar eller undanhåller inkomster, utnyttjar alla skattefinansierade trygghetssystem utan att blinka, men propagerar för sänkta skatter och ytterligare nedskärningar i desamma ? Och sedan har de mage att prata om egna och andras pengar, ur en påstådd moralisk synvinkel.

Går det att bedriva företagsamhet då, med rent samvete och utan att ständigt mygla, småfuska, utnyttja etc ? … Jo jag tror det går, om man inte har expansion och profit som självändamål, man kanske inte nödvändigtvis blir rik ekonomiskt, men klarar sitt uppehälle… men det är nog svårt.

Morgondagen

I morgon vet jag väldigt lite om…. så jag fortsätter väl mitt vardagliga liv. Jag hälsar glatt på vänner och bekanta. Jag tar en kopp kaffe med vänner. Jag hjälper dem jag förmår hjälpa… och hoppas på att det får åtminstone får fortsätta så …
Jag har inget företrädeskort i livet, jag är inte mer värd än någon annan, och jag har ingen rätt att kräva någonting av chiefen…. men jag önskar hälsa för mig själv och de jag älskar.

‘Fläckvis’ är det väl si och så med hälsan… men det kanske blir bättre.