…….

Den dova blygsamma neonljusbelysningen, avspeglar sig blygt i den svarta Ångermanälven. Den bistra, friska vinterkylan har uteblivit i år, på gott och ont.
Och jag har ännu ej fått några svar…. totalt 8 månaders väntan och kamp. Uppgivenheten tar ofta över, vem och vad ska jag kriga emot…. det finns ingen.
Folk ska googla sina cancerdiagnoser på nätet numera. En stor rubrik dagen efter, Och svenskarna knyter näven i fickan över den dåliga vården, och fortsätter rösta på en skattesänkarpolitik för några kronor mer att spendera på kapitalvaror. Sen är allt glömt… ingen tycks vilja förstå eller bry sig om kopplingen mellan urusel vård och skattesänkarpolitiken…. och Rubrikerna är glömda när vi går till valurnan. Rubrikerna som gjort de stora mediajättarna ännu rikare.

OS dundrar vidare, och nu upprörs vi över Petter Nortughs mediala sandlådekrig med Sverige som skidnation, samt dåliga domslut och slaskiga skidspår. Bara för några dagar sedan upprörde vi oss över hur Uzbekistanska arbetare blivit hemskickade från OS-byn utan lön, trotsa att de jobbat i flera månader…. det är glömt nu när vi gottar oss i OS-medaljer.

Vi ojar oss nu i OS-tider…iofs med rätta över det odemokratiska Ryssland, men lyfter inte ett ögonbryn över om OS skulle gå i USA där fångar hålls olagligt utan rättegång och torteras. Där människor mördas med förarlösa flygplan på andra sidan jordklotet.
skillnad på mord och mord tydligen…. men det är snart glömt.

Och mänskligheten snurrar på mot egen undergång ute i världen. Vi människor fängslar våra hjältar som slåss för yttrandefrihet och avslöjanden av krigsbrott.
Julian Assange sitter i princip “fängslad” på Ecuadors ambassad i London pga att en stormakt blivit påkommen med brallorna nere när amerikanska soldater dödade obeväpnade Irakier. Snowden är efterlyst och väntar långt fängelsestraff i USA för att han påvisat omfattningen av avlyssning av miljoner. Manning sitter redan i fängelse för att ha släppt filmen om USAs krigsbrott. Hjältarna fängslas, och mördarna får fredspris.Assange är oskadliggjord hur än det blir med utlämning, och odemokratiska rättegångsförhör, och påhittade våldtäkter….. men det har alla snart glömt.

Romer förnedras och diskrimineras över hela Europa, och i synnerhet i Ungern. Det var en stor medial sak nyligt. Nu är det redan glömt. Tidningarna sålde inga lösnummer på den nyheten längre “leve kapitalismens drivkrafter” …. eller inte !
Kvinnor våldtas och utnyttjas i hela världen och väldigt lite händer för att ändra detta. Folk säger “kastrera och döda våldtäktsmännen” och tror att det skall förändra något. … inget förändras, och folk förvånas.

Igår läste jag i tidningen om tonåringars internetvanor, och föräldrars insyn i desamma. Tre tjejer pratade om hur “äckliga gubbar” hade “lagt till dem på facebook, och sökt kontakt med dem. Och hur de avfärdat dem med ord som “äckliga gubbe”. Jo viss finns det äckliga gubbar, och visst finns det äckliga tanter oxå, men äckliga tanter får man inte prata om. Och sedan finns det äckliga pojkar och tjejer oxå, men det är än mer tabu att prata om.

Ni skulle läsa en helt “normal konversation” mellan ungdomar idag” och bli gråhåriga på kuppen. De kallar varandra ogenerat för bögar, horor, daddyfuckers, motherfuckers etc etc på nätet, och inget görs. Föräldrar tycks inte reagera. istället läggs all fokus på annat.
För er som inte visste det, så måste dessa tjejer som det stod om faktiskt acceptera inbjudningar på facebook, innan de “äckliga gubbarna” kan få kontakt med de oskyldiga tonårstjejerna som vräker ur sig brutala personkränkningar som det vore en kulspruta.

Vuxna människor är 100 % juridiskt ansvariga för sina handlingar. Det är inte omyndiga medborgare i samma utsträckning. Men innebär det att vi som nu ska tillåta tonåringar komma undan utan några som helst repressalier och konsekvenser för sitt näthat och sina påhopp och när de far med osanningar ? Medborgarna, rättsväsendet och myndigheter tycks inte heller i detta förstå sambandet i brist på gränsdragning i unga år, och respektlöshet, brottslighet och våld som vuxna individer. Detta är glömt för länge sedan.

Vi glömmer fort det jobbiga som sker omkring oss, upprörs som hastigast och går vidare. Romer, krigsbrott, obotliga sjukdomar, klasskillnader i vård och skola….
Grannen dör, föreningsmedlemmen dör och vården, samhället och medmänniskorna har inte bara misslyckats, vi har inte ens haft för avsikt att hjälpa, att komma ihåg och att förändra till det bättre…. alla har glömt, så fort det går

Och alla kommer glömma mig med, ganska fort… ja och dig !