Jag och min vän Rooney på Lilla cafet i Sollefteå brukar fråga varandra: “hur många procent idag?” Det är en utveckling av en protest mot den ganska vanliga frågeställningen: “Är allt bra?”. Nej det är i princip aldrig, som ALLT är bra, men det är likaledes så att det är i princip aldrig så heller att allt är dåligt.

Således har vi utvecklat en procentsystem, hur många procent man mår, typ, liksom.
Ett tag i vintras var jag inge vidare uppåt, och låg på 4-5 %. Nu sedan i våras, har jag konstant legat över 50% och oftast på 80-90%. Och sedan beror det lite på hur mycket man har i “buffert” så att säga, man tål mer, om man har “buffert”. Just nu är det några saker som tar energi av mig, först och främst, söndertuggad tand (1300kr) tropikvärme, i kombination med gräspollenallergi, och troligtvis nåt förkylningsliknande, samt en hel del saker jag hjälper till med. Men ändå ligger jag nog över 65%, upp till 90% typ.

Anledningar ?

* När jag allt som oftast, på dansgolvet, är rätt eftertraktad nu för tiden, och blir uppbjuden av både klassiska dansgudinnor, och nya bubblare, som mycket väl kan ta sig in på klassikerlistan. Och detta vid en mellannorrländsk liten dansloge, vid en sjö, när solen går ner över en blank vattenspegel.

* När en sagolikt vacker och jordnära norsk tandsköterska, med azurblå ögon ler och småpratar på smått exotiskt Trøndelagmål, medan bedövningen ska tillta, på ett sätt som får en ung Liv Ullman att se stel och okarismatisk ut.

* Och sist….och faktiskt “minst”, när jag går genom parken på trollskoj, då små trollungar kommer och kastar sig i min famn. Först Solin, Lyann och Esrin, sedan Sam och en liten till, vars namn jag inte minns, som oxå hemskt gärna ville “flyga upp i luften”.
Sådana stunder finns det rätt lite att klaga på, och mitt hjärta har fått påfyllning för minst en vecka framåt.

Och om Rooney hade frågat “hur många % ?” just precisa i det ögonblicket, de små kastar sig i famn på mej, så är det helt klart 100%, lyckligare än så blir jag aldrig tror jag. Möjligtvis då när jag får hjälpa andra människor, och nå fram till deras själ.