http://www.svt.se/nyheter/val2014/centertoppen-ta-tillbaka-det

Som hastigast tittade jag till jobbdebatten på SVT.

När man tittar på olika debattämnen tycker jag det finns olika grad av hur tydliga skiljelinjer det finns mellan vissa partier, ofta väldigt grumliga skiljelinjer, och mycket tjafs. När man pratar invandringsfrågor och mångkultur med mig, har jag klara och tydliga åsikter som ingen kan rubba mig i. Ingen kan övertyga mig om att det blir bättre av att stänga gränserna, överge folk i nöd, och inte ta emot de människor som är långt mer motiverade att jobba än vi många gånger är. Ingen kan övertyga mig om att hudfärg och religionstillhörighet skall få styra dess mänskliga och medborgerliga rättigheter. INGEN kan övertyga mig om att det finns en uns av relevans i Sverigedemokraternas vi och ni agenda.

Men sedan finns det knivigare frågor.

Jobbfrågan tex. Egentligen finns det väl inget parti som vill något annat än att ha så många som möjligt i egen försörjning. Nja moderaterna pratar nu helt plötsligt om “sysselsättning” istället för jobb, för att kunna inkludera de som några företagare utnyttjar i FAS 3. Men på det stora hela finns det inga som är emot att folk arbetar, även om moderaterna gärna vill få folk att tro just detta.

Ett replikutbyte fascinerade mig väldigt, när Vänsterpartisten påpekade att RUT-bidraget faktiskt slagit ut på det viset att det är människor som egentligen har så god inkomst att de skulle kunna köpa städtjänsten själva, som har möjlighet att utnyttja den av skattemedel subventionerade städhjälpen. Då upprörs centerpartisten över att vänsterkillen sagt vad det egentligen handlar om, statligt subventionerat “tjänstefolk”.

Centerpartisten tyckte det var förnedrande att KALLA dessa för “tjänstefolk”. Medan vänsterpartisten var upprörd över att de UTNYTTJAS som just “tjänstefolk” i forna tider, och dessutom med skattebetalarnas goda minne.

Kanske är det det överklassarv som centerpartiet och borgerligheten kommer ifrån, och återinrättar, som EGENTLIGEN är vart skon klämmer, när vänsterpartiet talar om hur det numera ser ut efter 8 år av nyliberalism, och överklasspolitik.

Så här gick det till
:

Sju av åtta partier i debatten var för rut-avdrag om de vinner valet. Vänsterns Ali Esbati var emot, och han kastade in en brandfackla i debatten när han kallade de anställda för tjänstefolk. – Ta tillbaka det, halvskrek Centerpartiets Martin Ådahl.

Ali Esbati fick igång de politiska motståndarna ordentligt när rut-frågan kom upp. När debattörerna fick visa upp röda eller gröna skyltar var Esbati den enda som höll upp den röda sidan med texten ”nej”.

– Vi ska inte subventionera att rika människor får extra billig hushjälp. Igen handlar det om prioriteringar.

– De människor som i dag köper rut-tjänster i huvudsak är såna som har råd att göra det även om det är lite dyrare. Det är ett branschstöd som går fel.
”Fler som skaffat sig tjänstefolk”

Ylva Johansson (S) var precis som Per Bolund (MP) och Mattias Karlsson (SD) överens med regeringen om att rut-avdraget bör finnas kvar även efter valet. Men det var framförallt Martin Ådahl (C) och Erik Ullenhag (FP) som reagerade mot Ali Esbatis utspel.

– Vad blir verkligheten Ali Esbati ifall ni tar bort rut? Vilka är det som tappar jobbet? Det är folk som varit långt ifrån arbetsmarknaden, utrikesfödda. En del av dem kommer att jobba kvar, det är sant. De kommer att jobba svart utan pensionspoäng. Det här är kvinnor som har fått chansen, sa Ullenhag och fick svar direkt av Esbati:

– Det är fantastiskt att vi har en integrationsminister som det första han tänker på när han tänker på invandrarkvinnor är att de ska jobba i rika människors hem.

– Det här är viktigt för det du säger är att vi inte bara ska acceptera att de stora inkomstklyftorna som blivit fallet med er regering ska leda till att det är fler som skaffat sig tjänstefolk, utan att vi dessutom med statliga pengar ska subventionera det.
”Ta tillbaka det”

Ordet tjänstefolk blev ett rött skynke för Martin Ådahl som höjde rösten ordentligt. Han nästan skrek sin replik:

– Ali ska inte kalla de tjejer som driver massa rutföretag ute i Sverige för tjänstefolk, ta tillbaka det. Jag träffar dem varje dag, de som gör verkligheten lite drägligare, lite enklare för många äldre.

– Du bara målar upp en helt annan bild som passar ditt parti och din retorik men det är inte sant, och du får inte kalla alla de som driver de här företagen för tjänstefolk, ta tillbaka det.
”Gammaldags retorik”

– Varför kan inte de göra samma sak inom äldreomsorgen, replikerade Ali Esbati som inte var intresserad av att ta tillbaka det när programledaren Anne Lundberg frågade honom:

– Detta är en klassisk gammaldags retorik från överklassen från förrförra seklet. Det som händer är bara att de dessutom vill ha statliga subventioner för det.