Jag har ibland stött på människor som argumenterat för att människor med vänsteråsikter inte borde få ha rösträtt. Och argumentet för varför de tycker så är fascinerande. Dessa har menat på att vänsterpartiets politik är den samma som Stalins, naturligtvis finns det ingen sanning i detta.
Och bara det påstående indikerar ju att hjärnan inte är påkopplad när yttranden görs.
Men det mest fascinerande är att de vill använda odemokratiska metoder för att hindra de som de anser vara odemokratiska. Lite grann i samma klass som den främlingsfientlige som ville flytta till ett land där de inte tar emot invandrare.

Idag är media nyckeln till valvinster. Folk är förvirrade, med rätta. Det är inte konstigt att bli förvirrad när Moderaterna kallar sig för det enda arbetarpartiet, fast de vill försämra arbetstrygghet och anställningsvillkor. När Socialdemokraterna bråkar på Moderaternas privatiseringar i 8 års tid, och sedan inte förändrar något av detta när de får makten. När vänsterpartiet med hjälp av vinster-i-välfärden-frågan drar ett tungt lass i valdebatten FÖR S räkning och blir bortmarginaliserade i vanlig ordning. När ett parti som inte vill ha invandring, använder sig av en påhittad motsättning mellan två grupper, sjuka och invandrare för att stoppa invandringen, när pengarna Svea rike producerar i form av bidrag hamnar i de rikas fickor.

Så visst är det lätt att förirra sig i det politiska landskapet, i en snårskog av falsk propaganda, köpt politik, siffertrillande, och ordförvrängningar och “nysvenska”. Och de ekonomiska förutsättningarna för olika partier är fundamentalt olika utifrån vilka som stöder dem.

Människor är politiskt vilsna idag, man vet faktiskt i väldigt stor utsträckning inte vad man röstar på. Möts du då av massor av affischer som står “För ett bättre Sverige” eller “För välfärden” etc så säger det ju inte så mycket om vilken politik de vill föra, eller hur de vill nå dit. Utöver att en stor del av svenskarna röstar för det som ger dem själva mest i plånboken på kort sikt, så är det vanligt att folk röstar på någon för att de har snälla ögon, för att deras pappa röstade så, eller för att de hört att de månar om arbete (vilket parti gör inte det)
Andra kan tom rösta på ett parti för att de “vill bevara Sverige Svenskt”, fast ingen av dessa kan svara på varför de vill detta, eller vad som är svenskt ?

Så jag har funderat lite kring kunskapen kring det politiska systemet, och röstprocessen samt de politiska partierna. Du får inte köra bil utan att genomgått en utbildning idag, naturligtvis utifrån en trafiksäkerhetssynpunkt. Och det är väl rimligt ?
Du får inte bli läkare idag, utan att ha genomgått den utbildning som krävs, och massor av andra yrken. Du får inte ens spela golf utan att ta ett “grönt kort” för säkerhet och allmän trevnad.

MEN !!!!

Vår viktigaste och mest fundamentala rättighet, att rösta krävs det inga som hellst förkunskaper för. Du behöver inte veta vad du röstar på, du behöver inte ha en aning om vad de vill genomföra politiskt. Vilket naturligtvis resulterar i att vissa röstar utan att ha en aning, röstar på snälla ögon, fin röst och traditionsröstning med mera.

Personligen tycker jag nog att för att få rösta, bör man ha tagit del av samtliga partiers politiska program för att ens få röstkortet.

Demokratisk rösträtt är ju trots allt som står mellan diktatur och medbestämmande.
Så då bör det utkrävas att man deltagit och läst vad man faktiskt röstar fram… hur många vet det ?

Naturligtvis ska ALLA ha möjlighet och rätt att ta “körkortet” Och det ska inte baseras på om du är duktig att lära dig saker, utan på att ha tagit del av information som tillhandahålls.