..
Stor komplicerad fråga ?

Nej egentligen inte. Det är definitivt inte en stor fråga bland svenska politiska partier. Och det finns flera orsaker till det. En grundläggande är att fler människor med rösträtt bor i storstadsområden. Och det svenska politiska landskapet har närmat sig det Amerikanska med stormsteg. I praktiken vinner de som har mest pengar i partikassorna, samt de som PRATAR om det som ger mest i plånboken till flest och mäktigast. Dvs stadsbor, medel/höginkomsttagare. Det var det rikspolitiska biten och sveket.

Det lokala och personliga ansvaret då ?

Jo givetvis är även det lokala ansvaret stort, och det personliga ansvaret existerar i hög utsträckning. Det finns, utöver eventuella statliga jobb, vilket vi tyvärr inte styr över i tillräckligt hög grad, så finns det 3 aktörer lokalt: Privata företagare, Kommunala politiker, samt kommuninnevånaren.

Privata företagare som klagar på köpkraften samtidigt som man varit med och röstat fram kommunala politiker som utarmar centrum och dess affärsidkande, politiker som på ett riksplan bedriver en urbaniserande politik, bidrar ju inte nämnvärt på den punkten. Tillika är det väl inneboende i affärsidkande trodde jag, att man kan inte bara smälla upp en butik i en liten ort, och bedriva verksamhet utifrån vad företagaren själv tycker är roligt att syssla med, och sedan gnälla på kunders ovilja att köpa. Ytterligare ett företagsproblem, över lag, är att några inte kan tänka sig att endast leva på sitt företag, utan att det måste expandera, och ge konstant överskott.

Kommunpolitiker, var jag inne lite på. När man placerar badhuset utanför centrum, i syftet att skapa ett köpcentrum där. Och sedan inte förstår att om verksamheter får grund där, så utarmas handlandet i centrum. Så vida inte politiska åtgärder, och privata aktörer bidrar till att avfolkningen upphör och vänds till att vi växer i befolkning, så är köpkraften i bästa fall konstant, men dessvärre i verkligheten avtagande. Det kan en 5-åring räkna ut, men inte en kommunalpolitiker, att då drabbas centrum i en liten stad som Sollefteå. Ett centrum, som tillsammans med stadens campingområden alldeles intill satsats miljoner på att upprusta och göra fint. Hur tänkte ni där ?

Över 60 % ?
(kampanj om att handla lokalt)

Och sedan har vi den gnällige landsbygdsmedborgaren/småstadsmedborgaren, som gnäller över vilken död “håla” Sollefteå har blivit, och samtidigt gör mesta delen av sina inköp på internet eller i Birsta city i Sundsvall. Jag har nyligen hört att många yngre handlar sina kläder på nätet. Ja många yngre drar ju härifrån oxå. Det är en ond cirkel, om man handlar på annan ort eller på internet i stor utsträckning, så drabbas handlarna på nära ort. Och DÅ blir staden “död håla”. Men handlar man i största möjliga utsträckning på nära ort bidrar man till att varor finns lokalt. Enkel matematik, men inte för “Sollefteå-är-en-död-håla-gnällisar”. Själv handlar jag nog över 90 % i Sollefteå. Och de övriga 10 % är i stor utsträckning saker som inte finns här. Och det är ett medvetet beslut jag gör. Handlar på orten även om det skulle kosta procentuellt lite mer. Men här har vi ytterligare en intressant faktor. Det är faktiskt inte alltid billigare på nätet och i Sundsvall. Folk tar det för givet.

Landsbygden i Sverige, är för storstaden ett område där naturtillgångarna som de bygger sin välfärd på finns. Och man tar gärna naturtillgångarna, men ger inget tillbaks.