..
Klok tant

Min moster är en klok gammal tant, för det mesta. Ja bortsett från att hon röker då möjligtvis. Men hon är en av de äldre människor jag känner till som ändå är relativt bra på att anpassa sig till reducerad kraft och energi, samt smidighet och balans.

Upprinnelsen till utfärdade förbud

En gång i tiden, för 5-7 år sedan, medan den urgamla damen ännu bodde i eget hus, med sin man, så fick maken till sin stora besvikelse “tak-förbud” av sin hustru. Dvs han skulle inte med sin dåliga balans, försämrade reaktionsförmåga samt allmänt försämrade fysik, klättra upp på hustak för att skotta snö mm. Så jag fick telefonsamtal med förfrågan om denna syssla då, och accepterade villigt. Maken muttrade besviket några dagar över de inhemska restriktionerna, men var nog i slutändan glad när det blev gjort.

Vid ett annat tillfälle “bråkade” moster med lika gammal väninna om att få ta disken efter inmundigad måltid. När den till fysiken, och rygghälsan, något sämre väninnan utan mosters tillåtelse ställde sig vid diskbaljan och började diska. Då gick moster resolut dit och drog ur diskproppen, framför ögonen på en mycket förvånad diskerska.

– Vet ni vad hon gjooorde ?… hon drog ur proppen !!

..sade väninnan med en högst förvånad och lätt förnärmad röst.

Det är lite utifrån denna hemfridens despotiska förbudskultur, jag hämtat min inspiration till att i all välmening, tillika med hennes tillåtelse och medhåll, själv börjat utfärda olika förbud och “frihetsberövningar”. Nu när tanten själv är relativt långsam, vinglig, och klen i fysiken.

Steglöst

Det började lite oskyldigt med att jag gav kära tant ett “klättra-på-stege-och-pall-förbud”. Eftersom hon tom och med vinglar lätt ibland på plan markyta, i spiknyktert tillstånd. Om man utfärdar sådana förbud, är det brukligt och nödvändigt att erbjuda “stegklättrings-jour” när den som erhållit restriktionerna finner det nödvändigt. Och det blev den som utförde förbudet som ställer upp på det.

Utegångsförbud för tanten

Under sommarens långvariga värmebölja, fick ärade tant, trots duktigt intagande av vätskeersättning, en gång hämtas på stan med bil av undertecknad chaufför. Och en annan gång medan jag gick med henne höll hon inte på att ta sig hem i upprätt hållning. Så under resten av den värmeböljan fick hon utegångsförbud av mig, på dagtid. Skulle hon ha nåt handlat, fick ringa hon sin privatchaufför Kai Tomas, eller promenera iväg på kvällskvisten. Detta var ju givetvis inget permanent utegångsförbud, utan ett väderberoende temporärt sådant.


Husarrest för tanten
och stöld av hennes matvaror

Jo och så låser jag kontinuerligt in tanten oxå. Man funderar ju vad grannarna i trappen tänker, när jag högt och ljudligt säger:

– Jag låser in dig nu Maggan !

– Ja tack, det blir bra det !

…svarar moster då 🙂

Men ni måste ju förstå att jag är rädd att annars kan det komma elaka människor och råna tant. Det är inte för mig ett acceptabelt scenario. Vidare så händer det relativt ofta att jag skjutsar tant vart än hon har ärenden. Bland annat Konsum. Och när det inhandlas extra tunga matvaror, ställer jag mig och packar varorna, medan hon betalar, och säger högt och ljudligt:

– Ja men då stjäl jag dina matvaror då !

så att kassörskan/kassören hör. De flesta vet hur det ligger till. Men vid nåt enstaka tillfälle har det hänt att den i kassan tittat oroligt upp, beredd att sätta efter mig i fullt språng, eller ringa polisen… kan jag tänka:)

Ost-krokig tant – Ge och ta

Nu är det ju så, att utöver ynnesten att få hjälpa en så varmhjärtad människa på ålderns höst, så är det oxå så att även jag åtnjuter vissa servicerelaterade glädjeämnen från gammal tant. Tex stickar hon ju tröjor åt mig, men framförallt fyller min mage med mat och kakor med jämna mellanrum. Och Ja, jag är vuxen, och KAN laga mat själv. Men varför sitta och äta själv på varsitt håll, få i sig sämre mat och mer oregelbundet, när båda två vinner näringsmässigt på det. Och så länge tanten orkar och vill, så tar jag tacksamt emot, plus att kära moster har något att planera upp tillvaron kring.

Men att hon en gång drog ur diskproppen för sin väninna, har hon nu fått igen av samma mynt. För de gånger hon överansträngt sin rygg, så ser mitt vana öga detta med en gång, eftersom hon ser ut som en ostkrok i ryggen, och ett russin (av smärtan) i ansiktet. Då får hon helt sonika diskningsförbud. Och accepterar hon inte det… ja då drar jag ur proppen 🙂

och vad gäller rökandet som jag i början sa var en av de saker som inte var så klokt, så har jag förbjudit henne att sluta, för att sluta vid 82 års ålder, klarar nog inte kroppen av gissar jag.

Min mage tackar henne, och hennes rygg tackar mig