Människan i sin helhet måste vara ett av de mest ointelligenta djur som finns. Åtminstone om man tänker till förmågan att lära sig av sina misstag.

“Aldrig mer”

sa nästan alla som upplevt andra världskrigets uppdelning av människor utifrån härkomst, religion etc (ras, som de kallade det för). Och nu är vi där igen. Grundfelet var då som nu att döma folk utan att ha en aning om hur det egentligen ligger till.

Lika så är det tydligen fullt legitimt att i feg anonymitet på sociala medier vräka ur sig fruktansvärda glåpord och personangrepp, och anklagelser. Ja tom i verkliga livet.
Att anklaga människor för att vara “peddon” och “horor” tycks nu mer vara vardagsmat. Och ingen som helst grund för sina påståenden tycks vara nödvändigt.

Igår överhörde jag en ung person sitta på offentlig plats och återberätta en krogrunda där han halvt om halvt skröt om hur han kallat personer för “peddon” och “horor”, hotat dom med stryk. Och två kompisar fnittrade förtjust över hans berättelser. Jag kan inte se nån annan förklaring till detta beteende än att de tror att de rättfärdigar allt de gör genom att anklaga andra människor. Typ att anfall är bästa försvar. Sen om det är finns någon grund till vad de påstår, verkar inte vara så noga.

Och idag läser jag om hur man hänger ut människor på facebook.
Ett vanligt argument, från de som gör detta, kan då vara tex, “ja men han har ju våldtagit”. För det brukar sådan personer som hänger ut folk på något underligt sätt “veta”. Varför inte fördöma företeelsen som vi alla tycker illa om, istället för att riskera förstöra oskyldiga människors liv ? … bara en tanke förståss.

.. kanske jag som tänker fel där :O