Varje vecka något nytt elände, terror, krig, mord, politikerfusk, maktmissbruk, politisk hänsynslöshet. Nu terroratack i Frankrike mot människor som ritar teckningar.

Jag möter människor som slutat tänka själva, som påstår sig vara
intresserad av politik. Och jag möter människor som påstår sig vara ointresserade av politik, och röstar random-mässigt eller till och med avstår.

Jag tror tyvärr dessa två grupper tillsammans bildar en majoritet av röstberättigade svenskar, ja över större delen av världen faktiskt. Och det är definitivt en fara både för reell demokrati och yttrandefrihet.
Sedan finns utöver dessa 2 sätt, möjligheten att tänka själv, ifrågasätta både information vi matas med, och inte minst ifrågasätta sitt eget tänkande med jämna mellanrum, ifrågasätta sitt eget beteende.

Är jag själv så förbenat bra då, så god och klok och intelligent ? Tillhör inte även jag en av de två grupperna jag i början av inlägget påstår är en fara för demokratin och yttrandefriheten ?

Jo jag är ofta klok, intelligent och god, men inte alltid. Men om jag inte är vaksam glider även jag delvis in i nån av dessa två nämnda grupperingar. Om jag tex slarvar med att kolla upp källor till artiklar jag läser och använder mig av i min politiska analys. Om jag tex blir desillusionerad över politiskt fusk, eller indignerad över politik som inte tar hänsyn till ekonomiskt, socialt och hälsomässigt svagare samhällsgrupper. Om jag inte är vaken och ifrågasätter min omgivning och mina åsikter, så finns alltid risken.

Jag kommer sluta rösta på vänsterpartiet när….

Det finns exempel på maktfullkomlighet, korruption, etc genom hela mänsklighetens historia. Och det kommer aldrig att upphöra helt. Men kapitulerar vi kampen mot detta, så är vi förlorade. Enskilda människor, eller partier som får för mycket makt för länge, blir näst intill per automatik en fara för demokratin, och glömmer sina rötter, glömmer deras arbetsgivare: FOLKET !
När pengarna rullar ner i egna fickor, när politiker och storföretagskompisarna håller dig om ryggen, börjar du hålla dem om ryggen. Så fungerar makt mer eller mindre i hela världen. Det finns inga “lyckliga slut”. “De goda” vinner inte till slut, oavsett vilken politisk hållning du pratar dig varm för.

Socialdemokratin har gjort många förtjänster för Svea rike. Arbetarnas parti var det en gång i tiden, om än bara representativ demokrati, vilket bygger på förtroende och kan missbrukas, och nästan alltid missbrukas. Men med makten och rikedomen glömde man bort mycket av sina ideal. För att behålla makten blev de tvungna att kliva rejält åt höger eftersom medelklassen blivit rikare av den solidariska principens politik.

En gång i tiden , på Torbjörn Fälldins tid, då Centern stod för decentralisering, miljöpolitik och nej till kärnkraft kunde jag i tanken lockas till dem. En gång i tiden föll jag lätt för Bengt Westerbergs humana framtoning och tydliga språk. Men jag var ung… och jag var naiv. Och dessutom har centern blivit mer extrem höger i sin politik än moderaterna, och folkpartiet har en major som partiledare som skjutit svensk utbildningspolitik i sank, pga av det ideologiska kriget för rika barns rättighet till bättre utbildning än fattiga barns utbildning, och Sveriges elever rasar på alla listor.

De partier och personer som sitter i makten i Sverige idag, har hävdat att vänsterpartiet är odemokratiskt eftersom de en gång kallat sig kommunister, och andra som kallade sig kommunister i andra delar av världen, har varit odemokratiska. Dessa makthavare och politiker som säger så, vet naturligtvis om att så inte är fallet…

De vet om att de kan förlora makten om det kommer fram att just nu är vänsterpartiet en viktig garant för demokratins fortlevnad i Sverige, och därmed oxå ett hot för deras egen makt. VARFÖR är just vänsterpartiet garant för demokratins fortlevnad då ? Är inte det bara nåt jag påstår för att jag sympatiserar med deras politik ? Det ÄR sant att jag sympatiserar med deras politik i stora drag, men anledningen till vänsterpartiets viktiga position som garant för demokratin är att det är det enda parti som inte suttit vid makten av de sju riksdagspartierna som varit med länge. Och därmed inte som parti har någon egenmakt att försvara.

Jo det finns ett parti till som inte suttit vid makten i riksdagen nu för tiden. Men ett parti som får enorma partibidrag av anonyma givare som vill stänga gränser, som trots en kraftig minoritetsposition agerar för att störta alla regeringar som inte dansar efter deras pipa, ett parti som fortfarande anspelar på rasbiologi i sin politiska analys, kan knappast vara representanter och garanter för demokratin i Sverige.

Den dagen Vänsterpartiet suttit vid makten för länge, blivit maktfullkomliga, övergett sina ideal för makten, vilket med stor sannolikhet kommer ske med alla partier som får makt en längre tid… den dagen överger jag partiet för ett parti som aldrig haft makten.

Men fram till dess är vänsterpartiet oerhört viktigt för svensk demokrati, och jag står upp för det mesta av deras/våra åsikter. Intresserad av politik ? Jo egentligen är du det vad du än påstår, för allt i livet är egentligen politik.