Det är ju som sagt var VI som protesterar mot terrordådet i Paris som “är de goda” Men att påstå det är egentligen lika svartvitt tänkande som i “Sagan om ringen” där de vackra alltid är de goda, och de onda är fula och vanskapta. Precis som sagor alltid varit med modiga, stiliga prinsar som räddar sköra vackra prinsessor. Och där vi själva knappast identifierar oss med Orcher eller Gollum.

Och det är klart att våld, mord och terror ALDRIG är den lösning som i långa loppet förändrar vår värld till det bättre. Även om ibland vapen faktiskt är nödvändigt. Andra världskriget var ju ett tydligt exempel på det. Hade Hitler fått världsherravälde vågar jag inte tänka på hur det skulle sett ut, med bara en “ras” tillåten, bara nazistiska tankar tillåtna, ett samhälle byggt på etnisk rensning och massmord. Men inte ens detta krig som blev nödvändigt att försvara världen mot den ondska nazismen stod för, och den Imperialism Japan representerade var så svart-vit och enkel som vi fått lära oss via historieböckerna. Och ändå växer sådana krafter , sådana tankegånga i Sverige och Europa idag igen.

Västmakterna hade aldrig klarat av att vinna kriget på lång, lång tid, om ens alls, om inte en annan diktator med maktambitioner hade malt ner Hitler från öst. Och i stort vad det gäller maktambitioner, så var de “goda” aktörerna i kriget redan kolonialister i världen, som lagt under sig massor av territorium, folk och utnyttjande av fattigas naturresurser, på vilket vi idag grundar större delen av vår västerländska välfärd, i synnerhet för den rikare delen av befolkningen. Idag är det känt att tex USA dammsuger världen på information, bla via Facebook och Google, vars gratisavtal vi godkänt för användande utan att läsa det finstilta. Där de ges rätt till all vår privata information… det är priset vi betalar för “gratis”

Men om någonsin något skall förändras…… vilket jag utifrån människan historiska fallenhet maktbegär och gnidighet, för vi-och-ni-tänkande ….tror ALDRIG kommer ske fullt ut. Men kampen för det vi finner gott måste ALLTID fortsätta. Men om något skall förändras, måste man förstå, eller åtminstone vara villiga att FÖRSÖKA förstå orsakerna till varför världen ser ut som den gör idag. En värld med det våld vi i väst kallar för terrorism, så länge det inte är västerländska, ljushyade människor med en mäktig stat i ryggen som torterar, mördar och förföljer.

Även om jag under inga omständigheter försvara den här typen av mördande i någon guds namn eller för den delen heller demokratins namn, så inser jag att det är ett historiskt västerländskt översitteri, maktutövande, konfiskering av u-länders naturtillgångar, inblandning i deras kulturella sätt som skapat dessa terrorister.

Mycket och många av de som sitter och åker BMW till jobbet och har allting i livet, och långt mera än det nödvändiga, på bekostnad av andra delar av världen, kommer nog aldrig vilja förstå sambandet med vår egen livsstil, hur vi kommit över livsstilen, tillgångarna och rikedomen….. med det våld som idag eskalerar.

Och det är en av de huvudsakliga orsakerna till varför marschen i Paris inte kommer förändra någonting, och orsaken till att världen nog aldrig kommer förändras.