Nej ämnet är inte trafik, trots inledningen på inlägget….

Redan som barn försöker ansvarsfulla och lätt beskyddande föräldrar lära sina barn att först inte springa på ställen som kan orsaka olyckor. Sedan kommer första cykeln, skidor, mopeden, lätt motorcykel och till slut bilen. Alla trafiksäkerhetsinstanser talar med rätta om för oss att sänkt fart minskar olycksrisken i trafiken, tillika dödlig utgång av olyckorna.

Lyssnar vi ?, jo till en del ….men många anser sig odödliga, och de som gör det är inte kvar här nere för att få höra “vad var det jag sa”.

Människan tycks vara fixerad vid att allt måste gå fortare. Och till största delen ligger den villfarelsen djupt inbäddad i den västerländska, marknadsliberala (kapitalistiska) värdekompassen. Konkurrens är själva motorn i kapitalismen, som märkligt nog ändå både strävar mot monopol på marknaden (läs diktatur) och ofta hamnar där, med multinationella företag som blir så stora att de kan köpa politikernas handlande, samt köpa upp annan konkurrens.

Och konkurrens gör att företag strävar åt att allt ska gå snabbare, effektivare. Och det är inte ens bara nr 1 på listan, det är snart det ENDA på listan som betyder något. Människor har blivit produktionsenheter, och är i högsta grad en förbrukningsvara. Man har glömt bort att produktion och utveckling en gång var meningen att gagna människor, och inte att människor skulle förbrukas för kapitalets skull. Det system vi har nu, skiljer sig inte mycket från det Sovjetiska system vi alla är eniga om var förkastligt på den tid det begav sig. Bara det att Sovjetsystemet inte var lika effektivt, och betydligt mer lättmanipulerat.

Bilar går fortare, arbete går fortare, information via internet, och mobiler rusar iväg i en takt vi inte klarar av att hantera, processa och sortera. Vi ska ha mer saker, nyare saker allt oftare, annars kollapsar det kapitalistiska systemet, när ingen “tillväxt” uppnås. Vi byter mobiltelefoner i den takt de hinner tillverka nya modeller, och datorer blir omoderna och obrukbara inom nå’t år bara.

Licensavtal för gratis mjukvaruprodukter, görs så långa och komplicerade att en överväldigande majoritet av dess användare godkänner dem utan att läsa. Tänk om man gjorde så vid ett husköp ? Ja det finns väl exempel på det oxå tyvärr… det måste ju gå fort.

Internet är vår största informationskälla idag, större än papperstidningar och TV-nyheter. Vi vill ha nyheter så fort som möjligt, så förenklat som möjligt, och vi vill ha de nyheter vi VILL höra, inte vad som egentligen sker och skett.
Fort, fort, fort, enkelt, enkelt, enkelt. Ingen orkar, vill eller ids ifrågasätta internetsajter som finns i miljoner. Orkar, vill eller ids inte ifrågasätta om det är sant det de läser om Islam, muslimer, kristna, Judendom, Sverigedemokrater etx etc…

Och det är klart när en ung kvinna anställd på en av Sveriges stora dagstidningar i Morgonsoffan på TV, förlöjligar bloggen som företeelse som saktmodig och förlegad, i förhållande till tweet och twitters korta, uppspeedade meddelanden, så förstår man ju att det är rätt få som bryr sig om verkligheten omkring oss och sanningen.

Med andra ord är internet och den höga farten i våra liv, ett paradis för högerextrema vilseledda machopojkar och extrema grupper som tror att de tror på Gud, när de i själva verket tror på våld och egen makt.

Det är enkelt i slutändan… ju högre fart, desto värre krock, och desto fler som dras med in i döden.