Titeln på blogginlägget, är en liten travesti, på låttiteln, “I’m a dansbander yes I am”
Så det var bara lite klatschigt tyckte jag.

Jag stötte på ordet “likehunter” (gilla-knapp-jägare) nyligt på Aftonbladets kommentarsfält till det artiklar som var relaterade. En person gjorde gällande att en annan besökare på kommentarsfälten bara var på det forumet för att samla många “likes” Och då slogs jag av hur passande och aktuellt ordet är, även om det är ett nyord på engelska. Och jag slogs av hur även jag, delvis blivit något av detta något mindre smickrande epitet: “Likehunter”

Men visst är det väl så att de flesta av oss facebookanvändare, mer eller mindre är någon form av likehunter. Inte bara de som i tid och otid är ute och skriver kommentarer i kommentarsfält på Aftonbladet, utan även vi som i vardagen använder oss av Facebook, på det sätt vi finner passar oss själva och ger oss den stimulans vi är ute efter. Bara det faktum att förkortningen “IRL” (In real life”) ens existerar och används, skvallrar ju om vart hän vi människor är på väg.

Sen tror jag det finns en uppsjö av människor som näst intill misstänksamt snabbt, tillika bestämt, skulle förneka sitt internet/smartphone-beroende. Och det lika hastigt, som många under TV-ålderns gryning, gjorde/gör, när de ansåg sig vara lite bättre än andra människor. Och man lät, ärligt eller oärligt meddela andra människor att man “minsann inte såg på TV”. Och på så sätt ville göra gällande att man var så viktig och intressant att man varken hade tid eller behov av dessa förkastliga media.

Ja men jag får väl erkänna då, i ärlighetens namn, när jag nu sitter och är lätt sarkastisk mot de som anser sig vara oberoende. Jag erkänner á la Anonyma alkoholisters vis:

Hej, jag heter Tomas och jag är beroende av både TV och att vara uppkopplad.

(- “Heeeej Tomaaas“)

Och det finns även drag av en likehunter i mig, även om jag inte utvecklat fullt likehunter-beteende….ÄNNU !
Ja men herregud, visst är vi lite patetiska till visst mått. Vi sitter och söker bekräftelse på internet, med sekundsnabba like-klick, och räknar popularitet utifrån hur många likes vi får. Ja likt andra beroenden, så får man ju lov att begränsa hur man blir utsatt för frestelsen efter plastigt bekräftelsebehov på t.ex. Facebook. Jag har ju satt en egen personlig gräns vid att inte installera Facebook på min smartphone. På så sätt är jag inte låst vid att rapportera varje vaket ögonblick, eller delta i diskussionsforum via mobilen, medan jag fikar på stan. Vilket jag faktiskt annorstädes kunnat finna mig i riskzonen för.

Att blogga om olika stereotyper, att skämta om och driva med olika företeelser, kan ibland resultera i att jag får befogat eller obefogat ovett tillbaka. Men så är det ju att ha en åsikt om någonting, och vågar yttra den. Tex så påpekade jag att om man i sitt icke-kärleksliv, väntar på “drömprinsen”, så blir det svårare,. Och fick välförtjänt tillbaka kommentaren “blir det lättare då”, efter att jag sagt att min inställning till kärlek nu mer är: “kärlek, nja ja vet inte ja” smiley

Med denna insikt, ger jag mig ändock ut på djupt vatten, och ironiserar över hur vi använder Facebook och internet. T.ex så får jag svår klåda och allergi, när fullvuxna människor, ja nästan övermogna medelålders människor, bombarderar Facebookstatusen med snutti-lutt-inlägg om hur mycket de älskar varandra. Tonåringar som gör det? …Ja jobbigt, men okej, med tanke på mognadsgraden, samt att det då kan vara första förälskelsen.

Sedan har jag väldigt svårt för ogenomtänkta, ytliga “RIP-bekännanden. Delvis för att det borde stå VIF. Då jag gärna ser att vi använder vårt eget språk så långt det går. Men framförallt för att så många skickar “RIP” till kändisar de aldrig träffat i verkliga livet. Huruvida anhöriga och nära använder sig av dessa sociala medier till att uttrycka sin sorg, eller avstår ifrån det, har jag däremot ingen åsikt. Och jo jag är medveten om att jag avvänder det engelska nyordet “likehunter”. Men jag är villig att bli förhörd av likasinnade språkpoliser för att försvara användandet av ett engelskt ord i det sammanhanget, när jag nyss sågade det.

Nu hoppas jag ju givetvis att ni “Lajkar” detta inlägg smiley

/The Likehunter