Allt är business

Allt handlar om pengar och människan har reducerats till en produktionsenhet, där enkom produktiviteten ger denne värde och existensberättigande, såvida inte enheten (människan, som det hette förut) sitter på kapital, för då är man enligt nya normer inte en produktionsenhet längre, utan en “individ”.

Allt är business idag. Sjuka människor och medicin ger biljarder i omsättning, vilket på ett rent marknadsekonomiskt cyniskt vis borde resultera i att de är viktigt för “marknaden” att folk är sjuka. Men bara liiite sjuka, så att de fortfarande kan producera, och bara rätt människor, underklassens sjukdomar, är viktiga för kapitalet. Det rika måste ju hålla sig friska, eftersom de är viktigare för samhället än andra, enligt egen utsago. Och sedan är det ju viktigt att medicin inte botar, för då kan man ju inte fortsätta sälja medicin. Jo, “individerna” bör ju botas, men inte “produktionsenheterna”

Idag är det lätt att urskilja när någon person, organisation eller företag vill tjäna pengar på dig som indiv… eh ursäkta produktionsenhet och konsument. Det är nämligen i princip alltid. Det finns undantag men de är “försumbara”, eller som Tage skulle sagt: “De finns inte, fast bara lite”

Tjänar pengar på vår empati

Ta tex de hjärtgripande reklamerna om sjuka djur som misshandlas, och du uppmanas lämna pengar för att rädda den stackars åsnan från djurplågeri, oftast är då filmen från ett land i fjärran, för att distansera oss från att vi västerlänningar skulle göra så. Men vart går pengarna ni skänker i realiteten ?

Och den söta hemlösa flickan som med stora hungriga ögon går och samlar saker för att överleva, och vi uppmanas återigen hjälpa ekonomiskt. Men vem får pengarna ? tror ni. Varför läggs pengar ner på att göra reklam för föräldralösa barn på andra sidan världen tror ni ? Jo för att tjäna pengar på fattigdomen naturligtvis. Samtidigt rasar diskussionen kring tiggarna i Norden, där de ses som lägre stående människor, ja rent utav brottsliga, av allt för många svenskar för att jag ska kunna sova gott om natten.

Och de som avslöjar jagas världen runt ar “rättvisan”

Det är ju givetvis business av stora mått, där rika Européer, svenskar åter igen håvar in schyssta pengar på andras elände. Rent hypotetiskt verkar gränserna suddas ut för vad som är moraliskt riktigt, så länge det är produktivt. Och i långt större utsträckning än vad en majoritet av världens befolkning är medvetna om, eller vill vara medvetna om, är denna cynism redan verklighet. När maktens korridorer blir avslöjade över sina tillvägagångssätt, blir de som avslöjar kallade för brottslingar i media, som också är kapitalistiska organisationer, och vars publiceringsmaterial går att köpa för de som är … ja just det “individer” … dvs rika.
Och människor som inte kan bevisa det som faktiskt gång på gång avslöjas och tystas ner, blir avfärdade som konspirationsteoretiker. Dvs en som sitter hemma på sin kammare och fantiserar ihop maktmänniskors maktmissbruk, och förtryck. Och vips så är deras trovärdighet avväpnad. “bra va?”

Grundbulten för all oreglerad kapitalism

Detta är nämligen själva grundbulten för all kapitalism och marknadsekonomi, speciellt om den som nu blir allt mer oreglerad, eller på ren svenska: Laglös.
Grundbulten är pengarna, och de som har mest av dem, och att det inte finns några gränser för på vilket sätt dessa “individer” tjänar dem, varken moraliskt, eller i praktiken numer även på laglig basis. För det är ofta sammanhängande på olika vis, vilka som skriver lagarna, vilka som verkställer lagarna, och vilka som har pengar och makt.

Varför tandvård inte gör sig lika bra i privat regi

Ja men ta tandläkarbesök tex. Hur mycket har du koll på vad som sker när de gräver och borrar i din mun ? Jag säger inte att en tandläkare per automatik är dålig och lurar dig. Men han/hon har definitivt möjligheten. Och priserna har du väldigt lite att säga till om. Men många tandläkare är ju privata idag. Och är man privat tandläkare vill man ????… jo tjäna pengar ! Givetvis, hävdar den som förespråkar privatisering av allt och kommersialisering, tom av människoliv, att om man inte sköter sitt företag, och är laglig och kundvänlig, dvs gör ett bra jobb, så får du inte tillbaka kunden. Jo det hade ju kunnat stämt om vi levt i en värld där kunden är upplyst om allt som sker. Jag tänker tex på en vän som berättade för mig att de munskölj man köper inte alls har någon verkan, och det hade hen hört på en föreläsning av tandhygienister. Men vad lever tandhygienister på, jo att tandhygien, och vad är då ett hot mot deras inkomster, .. jo tex munskölj. Nu hävdar jag givetvis inte att munskölj har den effekt som producenterna för denna produkt hävdar, bara att de båda har ekonomiska intressen före patientens hälsoläge.

Och med tandläkarna är det ju lite samma intressekonflikt. Har dom intresse att laga tänder och bygga upp dem på ett sätt som gör att det inte kommer fastna mat mellan dem, som orsakar mer hål och karies, och därmed mera inkomster för dem i form av nya lagningar ? Har de intresse av att informera kunden om tandhygien, med mellanrumsborstar och tandtråd ? …Nej, det skulle ju motverka deras inkomster. De säljer ju inte, eller gör reklam för dessa produkter direkt… varför ? jo ni förstår ?

Inte specifikt för tandvården alls, men exempel på oreglerad marknadsekonomi

Nå… detta om tandläkare, tandhygienister och tandvård har jag inte tagit upp för att visa på tandläkare som omoraliska, eller att ens påstå att alla är så cyniska att de gör dåliga jobb, för att sedan kunna tjäna pengar på det. I huvudsak tar jag upp det för att belysa att alla verksamheter inte fungerar i privat regi, eftersom incitamenten blir felaktiga och inbjuder till att göra ett halvbra kortsiktigt jobb istället för ett långsiktigt bra jobb, vilket skulle göra att patienten inte återvänder frekvent. Detta med halvdålig kvalitet förekommer ju givetvis i alla branscher, och i långt större utsträckning i andra produktionsnäringar än tex tandläkarvården. Men du blir inte tandlös och fattig av att köpa en skrivare som går sönder och som är PROGRAMMERADE (ja det är faktiskt sant, och ingen konspirationsteori) att gå sönder inom ett vist antal år.

Men lyssna inte på mig för….

Och produktionsenhet nr 458.679 Lundin är som sagt, delvis ur funktion, och därför är ju givetvis allt detta jag skrivit, inte av samma vikt, som om jag hetat Reinfeldt, och pratat om “välfärdens kärna” (det betyder kraftigt minskad välfärd) eller pratat om “låga trösklar in på arbetsmarknad, och öppna era hjärtan för invandring” (Det betyder att sänka löner och arbetstrygghet för den lilla människan, och ta emot fler flyktingar och invandrare som kommer från mycket sämre villkor och därmed med glädje anammar borgerlighetens ökad klyftor… till en början.)

Så bry er för all del inte om fd Produktionsenhet nr 458.679 Lundin , det är nog mest bara “konspirationsteorier” och “avundsjuka”