En fullständig knockout !!

… av heta Charlotte Kalla, och av förkylning jag fått när öronen blivit kalla.

På dagen kände jag mig tvär-pigg. Helt inställd på att både jamma lite med Martin Sjödin, och senare vid 16.00 träna Med Ulf Melander, Birger Brorsson och Sven-Olof Brodin (USB) samt att styra tanter i min egen ålder på Hullsta Gård till Martinez på fredag. Jammandet och träningen gick bra, hostade väl till något på höga toner, men i övrigt helt kry…. trodde jag.

För sedan igår kväll, natt och ända in på morgonen, skrämde min kräks-hosta iväg John Blund så långt bort att han inte vågade komma tillbaks förrän kl 05 på môran. Jag höll på att hosta sänder lungorna kändes det som. Gjorde ont i hela överkroppen. Och de hostdämpande tabletterna jag köpt, insåg jag för sent var kvarglömda hos Martin. John Blund smög sig på mig efter att jag lugnat kroppen lite med 1 Alvedon + 1 Ipren, samtidigt som ögonlocken föll ner som bly-gardiner medan jag tittade på Sagan om 2 tornen för 78e gången. Men någon dans tror jag inte på som det ser ut nu. Hostan jett väck, innan det.

Stor guldmedalj

Ja den knocken var ju mindre trevlig, men Charlotte Kallas knock, på 10 km fristil, kom som en hjärtevärmande balsam. Och hennes leende, och Amerikanskornas jubelglädje ger mig nästan glädjetårar. Likaväl som dominanterna Björgens och Johaugs gratulationer till Kalla. De e så fiiint …. Ja lite som Northugs … eller, nja… näää, ingenting som Nortugh.

Supportrar ??

Men visst är vi “supportrar” roliga. Själv klagar jag förvisso aldrig på skidåkarnas prestationer när det går dåligt, men jag är rätt snabb att slå av TVn om ingen svensk har chans på medalj. Sen har du en annan variant av “supportrar” som i än större utsträckning än mig är sk framgångssupportrar. Nämligen de som sågar idrottsutövarna med fotknölarna i verbal vardaglighet, och i sociala medier och kommentarsfält på nättidningarna. Och när sedan Kalla eller Stina Nilsson tar medalj till slut, så låter det:

– “VI har tagit guld, guld, guld, heja Sverige, älskar Kalla”

Sist och faktiskt minst har vi kategorin tragikomiska, sura jante-svenskar, vilka man bara måste skratta gott åt. Så här säger en på Leifbys Liverapportering på Aftonbladet, efter att Kalla vunnit, och Leifby själv, i kontrollerad eufori öst beröm över både Kalla, vädergudar och vallateam.:

– Leifby, tror du Kalla vunnit med Björgens startnummer? Lite tveksamt va?

Men är det inte helt fantastiskt hur jante-idrotts-svensk och bitter-butter man kan vara ? Bara för någon vecka sedan krossade Kalla både Björgen och Johaug även den gången. Och då var det inte nå nysnö i spåren. var det startnumrens fel där oxå ? Kan det ha varit så rent utav, att just idag, just på denna distansen så var Kalla överlägset bäst ?… jodå för de flesta svenska och till och med norrmän, är det ett erkännande. Men inte hos bitter-buttra jante-idrotts-svenska anti-fans.
smiley

Små guldkorn

Jo jag hostar fortfarande, svettas och febrar lite. Och kroppen är rätt loj. Men utöver Kallas fantastiska prestation, så har jag idag blivit “utsatt” för ett flertal energigivande små “hjältedåd”. Först på dagen erbjuder en tjej som nyss varit väldigt sjuk, och ännu är lite halvkrass, sig att handla nåt om det är nåt jag behöver <3

Sedan får jag ett fiiiint brev, med kort bifogat på vy över Ångermanälven, Där Ragna Byström som närvarade på min morbror Rolfs begravning skrev:


“Vilken fin begravning Rolf fick !
Den vackra ljusa *text du skrivit till Rolf. Jag tog en fotostatkopia och skickade till min syster Eivor. Hon skickade en hälsning till dig. Liksom sången du sjöng “himlens tårar”. Ingen var oberörd. Rolf hade varit stolt över dig. Jag säger som Rolf Strindlund brukade säga: – du är duktig du
Sätt bara inte ditt ljus under skäppan !!! Du är värd mycket mer !”

*(lästes upp på begravning av kusiner, samt finns som blogginlägg här på bloggen)
<3

Och sedan sist men absolut inte minst, så kommer 83-årig halvskröplig moster över gården, upp för 4 st, för en antik tant, jobbiga trappor upp med nykokt lax och pärern. Summa summarum så kan man “Kalla” den här dagen för en riktigt bra dag, trots sönderhostade luftrör.
<3