Troll, Mitt o Ditt, och de rättfärdiga.

Jag har just läst inslag i Aftonbladet av Robert Achberg, och sedan ett blogginlägg av en kritiker, om Robert Aschbergs metoder och tillvägagångssätt.

Jag tillstår direkt att jag inte haft Piratpartiets frågor överst på på min lista för viktiga frågor, samt att jag inte håller med om allt de säger. Men det gör man inte med något parti. Med detta sagt vill jag ändå påstå att det är viktiga integritetsfrågor som tas upp av PP, även om jag inte tycker att frågan kan utmålas vara enkel, eller svart-vit. Och därmed ej heller eventuella lösningar på problematiken kring äganderätt och personlig integritet.

Och vad gäller herr Aschberg är jag något kluven. För det allra mesta tycker jag att på ett mindre smickrande sätt, vad gäller moraletik utnämner sig till både, Åklagare, Jury och bödel. Dessutom ingår han i gruppen som jag utan respekt för dem ingår i de självutnämnda “de rättfärdiga”. Anledningen till att jag är något kluven, och inte rakt av kritisk till herr Aschbergs burdusa tillvägagångssätt och arroganta bemötande av människor, är att jag är bedrövligt less på alla nät-troll som härjar på internet, tar över och förstör debattforum, och i feghet och lönndom sitter och mobbar människor ibland så långt att de tar livet av sig.

Och i nästan alla fall jag kunnat bevittna har dessa troll bestått av högermänniskor och rasister totalt utan moralkompass.
Och Aschberg leder ju ett program som heter “Trolljägarna” där de tar ut internettroll i ljuset så det får skämmas över sitt beteende. Samtidigt hoppas man ju att det ska få effekten att andra troll funderar lite innan de vräker ur sig mobbing och, rykten, rena politiska faktalögner i form av rasistisk propaganda. Så Aschberg är i det här fallet något av ett troll, man använder sig av för att komma åt trollen. Precis som när man ofta anställer före detta hackare för att komma åt hackare. Så frågan är om man kan använda sig av troll som Aschberg för att komma åt mobbande troll på nätet, och frågan är om vigilantemetoder som Aschberg ofta står för är så bra att använda i ett rättssamhälle. Jag ställer mig frågande….

Det här med upphovsrätten kring filmer och musikaliska verk, är oxå en debatt som det finns många olika agendor kring, samt många nyanser av svart. Jag tillhör dem som gärna betalar för att få ta del av utförd musik, inspelad film. Jag anser inte att det är min rättighet att få det serverat gratis för mig. MEN….och det är ett stort MEN.

På det sätt skivindustrin, och filmindustrin agerat i det här fallet så har de delvis sig själva att skylla för varför den olagliga nedladdningen har uppstått. Skivindustrin har länge åtnjutit en i det närmaste monopolistisk marknad, där artister blivit utnyttjade och ägda av skivbolag. Detta innan internet och fildelningen kom till. Skivbolag har blivit rika som troll på överpriser och på att binda lovande artister till skräpkontrakt. När dessa herrar tappade den makten blev det ett ramaskri utan dess like från dem. Det pratades om stöld, det pratades om fängelse och det pratades om moral. Och att det pratas om moraliskt beteende av dessa herrar blir aningen löjeväckande.

Visst ska människor ha betalt för sitt arbete, det har aldrig varit frågan om det. Inom borgerligheten talas det ofta om att “folk inte vet vad som är mitt och ditt”. Det är en omskrivning de ofta gör, för att rättfärdiga sina egendomar, sina rikedomar, och framställa sig som oskyldiga offerlamm, som den fattiga pöbeln våldför sig på och utnyttjar. De vill sällan prata om, eller föra ut i ljuset på vilket sätt de förvärvat dessa pengar och tillgångar. De vill sällan prata om skatteflykt, placering av pengar, överdimensionerade löner, bonusar, nedsatt skatt för lyxkonsumtion och återinförande av pigor som putsar deras kristallkronor, för skattebetalarnas pengar.

Oftast är det inte artister du hör beklaga sig över fildelning och Spotify. Det är före detta skivbolagsherrar som mist sitt monopol och sin makt, till folket.

Och vad gäller upphovsrätten till låtar, borde det vara en tidsbegränsning så tillvida att efter ett antal år, kan man sätta ner priset på en låt till några kronor, för laglig nedladdning. Jag vet ingen annan bransch än musik och film, där de tar för givet att de skall skriva producera något för att leva på det resten av livet. Ta en murare som murar åt en kund, och skall ha betalt livet ut för murningen ??? … logiskt ?

Det är de rika som köper politiken, som i praktiken skapar lagarna och styr lönebildningen så att världens och landets tillgångar snedfördelas redan från början. Och utifrån den positionen talar de sedan om “mitt och ditt” och “stöld”
Detta efter att de stulit vår hälsa, efter att de stulit vår arbetsrätt, efter att de stulit rättfärdiga löner av oss, efter att de köpt sig rätten att komma runt lagar, efter att de köpt sig förbi i vården, efter att de tar skattepengar i form av subventioner från skattebetalarna och placerar dem utomlands, så att de pengarna inte någonsin kommer svenska medborgare till gagn igen. Det är dessa människor som pratar om “mitt och ditt”, som pratar om “stöld” Det är dessa människor som anser sig rättfärdiga, och de är dessa som skriker sig hesast över fildelning. Och det är dessa människor som vill övervaka andra människor, men inte bli övervakade själva.