Men hörrni …om jag har en räkning på 500 kronor, som skall betalas till imorgon. Ja och så har jag inte 500 kronor på mitt konto.

Men jag har 500 kronor i min börs. Men jag kan inte sätta in de pengarna på mitt konto, för banken tar inte emot kontanter. Och jag kan inte betala räkningen med kontanterna jag har, eftersom de som jag nyss nämnde, inte tar emot kontanter.

Företaget jag köpt varan av, eller tjänsten, eller myndigheten, vill ju rimligtvis att jag betalar min räkning va ? Och fordringsägaren behöver knappast ta ställning till om jag har kontanter eller pengar på konto ?!

Lagligen åligger det mig som medborgare att betala mina räkningar, annars följer, repressalier, i formatet av straffavgifter, betalningsanmärkningar, kronofogden, näringsförbud, och i värsta fall värre straffåtgärder.

När bankerna sedan går så dåligt att de riskerar gå i kull, trots kontinuerliga avgifter av bankkunden, dvs bla mig, och lånat ut så mycket pengar, och bränt de samma i höga arvoden för högt uppsatta banktjänstemän. Då skiter politiker och det sk näringslivet åt sig i byxan, och ser till att skattebetalarna, dvs även jag får gå in och rädda bankerna med skattemedel, annars kraschar hela samhället (??)

Man skulle vilja bojkotta bankerna, men det går ju inte, då har arbets-“givaren”, eller som det eg borde heta: arbetsköparen …eller FK ingenstans att sätta in pengarna jag behöver för att leva. Jag undrar om det inte vore bättre att åtminstone en bank helt och hållet tillhörde medborgarna ? Då kunde inte profitörerna i storbankerna helt legalt råna folk på avgifter, tvinga oss att tillhöra banker med så dålig service.

Och hörrni…. ibland argumenterar de för ett kontantfritt samhälle, med argumentet att det tar bort rånrisken. Men nu stjäl brottslingar och tjuvar pengarna utan att träffa oss, och helt anonymt hörrni … hur tänkte de där ?

Och visst är det praktiskt för “närings”-liv och stat som sitter i samma båt, att ha digital kontroll över alla våra inköp och transaktioner. Bevakningssamhället i Sovjet var inte i närheten så effektivt som det nyliberala kapitalistiska västerländska samhället, som flaggar med frihetens flagga, men har infört en sorts parallell diktatur, utan att vi förstått det.

“Frihet” ? … “Demokrati” ? “Transparens” ? …. Skulle inte tro det

Jo … femhundringen ??… vart tog den vägen ? Jo den ligger hemma. De ville inte ha den, och nu damp det ner ett kravbrev med förseningsavgift … men änte könschtigt ?