Är rika människor smartare än fattiga människor ?
För att kunna besvara det måste man fråga sig vad intelligens är.
Och redan där skiljer sig ofta definitionen på intelligens, mellan rika och fattiga, och alla sociala mellanklasser.

Ganska ofta i de rikaste kvarteren, och de som slickar skåran i sätesmusklerna för smulor från deras bord, så anses det vara smart att klättra på andra för att nå rikedom. Det anses vara smart att vara skrupellös, att hitta håligheter i lagarna att utnyttja för egen rikedoms vinning. Men i processen att utnyttja allt och alla för egen rikedom, så skövlar storbolag och regeringar styrda av storbolag och riskkapitalister, hela vår jord och förgiftar den. I processen bryter de ner större delen av jordens befolkning, utnyttjar deras mark, deras arbetskraft för lite och ingenting i gengäld.

Och det är utöver det genuint egoistiska, cyniska, inhumana perspektivet dessutom ointelligent i det större perspektivet, då man bryter ner människor så de inte kan arbeta, man bränner alla naturtillgångar, utrotar djurarter, och hela ekologiska system. Allt i jakten på största förmögenheten. Så ur den aspekten är de inte speciellt intelligenta, de rika.

Men vi då ? … vi som är allt mellan fattiga till medelinkomsttagare ? som tillåter dem göra detta genom att ge dem politisk makt ? hur smarta är vi ?
I en handvändning skulle vi kunna rösta bort denna elitism som förstör både natur, samhälle och människor. Men vi tror fortfarande på den renodlade kapitalismen, representerad av 7 av riksdagens 8 partier.

Så i tävlingen vilka som är dummast, de ointelligenta, eller de som ger dem makt, måste jag nog säga att det är målfoto på det. Men hänsynslöshet är nog en större faktor till varför vissa blir snuskigt rika, än intelligens skulle jag tro.