Är vi alla överens om att mordet på Lisa Holm är fruktansvärt tragiskt ?
Förmodligen !… mitt hjärta brast i tusen bitar, när det stod klart att hon inte kom hem igen.

Är vi alla överens om att det inte finns några ursäkter för mord och våld ?

Jo troligtvis de allra, allra flesta, mig inkluderat, även om det finns några som inte har sunda gränsdragningar kring människovärde.

Är vi alla överens om att om bevis finnes, så skall straff utdelas ?
Nja …. jag tycker ju iofs det !
Men en del tycks tycka att den här biten med att bevisas skyldig är onödig. eftersom man delar bilder och hänger ut människor på facebook och andra sociala medier.

Sen spelar det mindre roll om de som i detta fall hänger ut folk med bilder och adresser som skyldiga innan rättegång, skulle få rätt denna gång. Det finns inte ens fog för uthängningsbeteendet om de som hänger ut skulle ha rätt i 90 fall av 100.
För om vi då föreställer oss vad som händer med de 10% som blivit oskyldigt uthängda för dylikt av uthängarna. Det kanske fortfarande inte spelar nån roll för er som hänger ut dem ?… troligtvis inte!

Men om det var de själva, eller deras äkta hälft, eller deras vuxna barn som tillhört de 10% som blivit felaktigt uthängda för vedervärdiga, oförlåtliga brott. … spelar det nån roll nu då ? Ha då i åtanke att misstankar och anklagelser av denna typ följer med
vederbörande förmodligen hela livet ut, även om en skyldig blir dömd.

Jag är mycket intresserad av vad folk som ägnar sig åt detta rättsosäkra beteende har för svar på dessa frågor. Troligtvis lär jag inte få ett genomtänkt svar på frågan.

Varför vill vi straffa ?

Är det för att förhindra ytterligare brott, skydda övriga medborgare ?
Är det helt enkelt för att det måste vara påföljder av ens agerande ?
Eller är det för att det känns bra, dvs hämndkänslor ?
Och om det är det sist nämnda, … vilket jag uppfattar är fallet med de som tycker bevisföring är onödigt, då undrar jag om de verkligen tänkt sig för i frågan:

Vill de VERKLIGEN leva i en värld där människors egna hämdbegär är normen för vilka som blir straffade, uthängda och släpade i smutsen… ja eller tom avrättade. Det är nämligen nästa steg, när man fjärmat sig från förnuftet, fjärmat sig från rättsväsende och lagar.

Om föräldrarna till Lisa själv går och bär på hat, och hämndbegär, så kallar jag det mänskligt. Det hade även jag haft i deras situation troligtvis. Men när tusentals svenska medborgare sprider såna här saker så finns det inget personligt hämndbegär att förklara det irrationella beteendet. Då är det rent hat och ondska som sprids. Och det paradoxala är att de enligt egen utsago “goda människorna” som hänger ut folk, då trampar in på ondskans marker… dvs de marker och beteenden de så stark påstår sig fördöma.

Troligtvis anser de som gör så här att de har rätt att göra det, eftersom brottet var så avskyvärt. Och troligtvis anser de oxå att genom att hänga ut folk, så gör de Lisa Holm en tjänst. Det enda som hjälp Lisa Holm, är om mordet hade förhindrats.
Och jag betvivlar starkt att fängelsestraffet för de som förhoppningsvis blir bevisligen dömda, skulle bli längre eller hårdare för att folk hänger ut skyldiga OCH oskyldiga människor. Men det kanske inte heller spelar nån roll för dessa ?

Skuld

*Vem är skyldig här i världen ?

*och skyldig till vad ?

*Och vem anser sig ha rätten att avgöra detta ?

Skuldkänslor finns det många som går omkring och bär på. Men innebär DET att vi är skyldiga, och till vad ?, och inför vem ? Och ur moralsynpunkt, är nog alla “skyldiga” dvs bär skuld över någonting. Även om många intalar sig själva att så inte är fallet. Kan det t.o.m vara så att de som skränar och skriker mest vid såna här tillfällen, de som är snabbast att döma, är de som bär störst inre och moralisk skuld, och på detta vis försöker flytta fokus på något så avskyvärt att deras egen “skuld” försvinner i skuggan av detta avskyvärda mord?… hmm .. ja kanske är det så.

Själv bär jag på skuldkänslor, över saker jag gjort fel, över människor jag sårat genom livet. Däremot har jag efter låååång träning, upphört bära skuld som inte är min. Och jag har kommit till insikten att världen inte blir bättre av att jag hatar folk på lösa grunder, inte blir bättre av att jag leker jury, domare och bödel på Facebook. Jag ägnar mig inte ens åt att hata dömda människor som ÄR skyldiga, då hat i alla former, äter upp den som hatar, inte den som blir hatad. Och det enda som händer med mera hat, är att mer ondska sprids. Och sprids mer ondska ökar risken för att det blir ännu fler unga människor som blir bragta om livet.

Nä jag tro jag överlåter dömandet till Gud, och rättsväsendet. Men om rättsväsendet fallerar, DÅ…kommer min arga kritiska röst höras !

Till Minne av Lisa Holm