Inbiten bangolfare

Tävlingsbangolf har jag varit involverad i under hela mitt vuxna liv. Jag har funnit många vänner över hela Sverige, men framför allt i Norrland. Jag har varit och nosat på toppen vid nåt enstaka tillfälle, men oftast varit en hygglig lagspelare.
Jag har tyckt om resandet, nya bangolfanläggningar, nya människor med samma intresse. Seriespelet, lagspelet är det jag brunnit mest för.

Men nu är de tiderna förbi för Sollefteå Bangolf, och frågan är om klubben kan resa sig igen, och växa, blomstra och leva vidare ?

Vilka bär upp sporten, och vilka belönas ?

Lagspelet upphörde för länge sedan pga av att medlemmar flyttade, slutade med bangolf, och prioriterar annat före bangolfen. Och iom det försvinner även ideell arbetskraft, och lämnar över allt arbete med anläggning och förening, möten, inköp, gräsklippning, målning, blommor, ekonomi, uthyrning åt en alltmer krympande skara. Och gör det i princip omöjligt för dessa att hinna med individuellt tävlande, eller finna orken och lusten till det.

Den nuvarande utformningen på handikappsystemet bidrar till att göra rörligheten upp och ner i klasserna för trögt. Vilket gör att vissa kan ligga ständigt i topp i klass 2 eller klass tre och håva in prispengar år efter år, utan att flyttas upp. Och det innebär att spelare som är lika duktiga, eller sämre, kan få spela kontinuerligt mot övermäktiga elitspelare, dvs flyttas inte ned i klassystemet.

Vinner du tävlingar alt tar pris ska du flyttas upp, vinner du ingenting i den klass du spelar, flyttas du ned, så enkelt borde det vara om man inte vill tappa fler spelare från sporten, och därmed tappa fler som bär upp sporten åt ungdomen och eliten.

Rekryteringen sker på fel sätt

Nyrekryteringen nu består av att en anställd från Svenska bangolfförbundet, som för övrigt gör ett mycket bra jobb, tränar ungdomar på tisdagar. Vår klubb är med och betalar för dessa ungdomar. Men det känns inte som de är med i klubben på riktigt. De är inte med på klubbtävlingar, men får subventioner av klubben och förbundet gissar jag.

Bengt-Åke Kallin, en spelare som de flesta känner till i Norrland, är inne lite på samma spår som jag kring detta med rekrytering, och till vad pengar skall satsas, vem som skall satsa dem, och elittänkandet. Bangolfen har gått samma smala väg som samhället i övrigt senaste årtiondena, man har satsat på eliten, och glömt bort vad och vilka som bär upp bangolfen som sport och sommarnöje.

Vi har trampat ner “höger”foten

I samhället i stort har klyftorna ökat och folk blivit utslagna och marginaliserade, för vi har låtit pengarna och de som äger dem styra. Och då dök det upp en herre i folkdräkt och skyllde detta på invandrare och tiggare, trots att alla våra problem lagts grunden till långt innan invandringen ökat.

Det är inte eliten som flyr sporten

I bangolfen talas det ofta om större prispengar till finalen, via sponsring eller via klubbar som satsar en summa från egen klubbkassa till det fåtal, som ändå redan reser runt och plockar hem de mesta av prispengarna. Men det är inte elitspelarna som flyr bangolfen, och de är inte de som bär upp sporten, sommarnöjet. Nej det personer som inte längre finner nån tjusning i att åka runt o sponsra elitens finaler och prispengar. De blir kvar och sköter anläggningar, ekonomi, skötsel etc etc ….

Men inte länge till kan jag lova, och när de inte finns kvar längre inom sporten, vilka bangolfbanor skall de då spela på,
och vilka ska vara funktionärer åt dem ?

Bredare bas för rekrytering, mer vuxna med ansvar

Nej, rekryteringen måste ske på en bredare bas. Det måste komma in fler vuxna i sporten. Vuxna med ansvar. Föräldrar till de barn som spelar, och hemskt gärna att de spelar de också. Vi måste locka tillbaka förlorade forna spelare och eldsjälar. Det går inte att enkom säga att man ska satsa på ungdomen, om de inte är knutna till föreningarna, och det under fler vuxna som spelar, tar ansvar och lär ut.

Utan de vuxna på föreningsnivå, kommer aldrig ungdomssatsningarna i utdöende norrländska klubbar lyckas, då det till slut inte kommer finnas några banor kvar, eller någon förening att spela i. Kanske borde förbundets resurser satsas lite vettigare än elit och ungdom utan något, några som bär upp ungdomarna, bär upp elitspelandet.

Och framförallt vi måste få vuxna, ansvarstagande personer in i golfen, gärna föräldrar till de spelande ungdomarna. Ungdomsgolfen är inte ett ställe att lämna ungarna för att få fritid. Era barn är er skatt och dem ska ni vara med om att vårda.

Inget mer sommargolfande heller om inte …..

Görs inget kommer även sommargolfandet på kvalitetsbanor vara ett minne blott, åtminstone i orter som Sollefteå

Länk till liknande inlägg i fjol sommar:

https://nyabloggen.luddeskamera.se/#post648