Minsta motståndets lag

Jag har funderat lite kring de få artiklar jag delar eller länkar vidare till, och vilka av dom som vinner intresse och sympati. Väldigt få av inlägg med solidarisk utgångspunkt gillas och delas. Väldigt få med utgångspunkten att alla är lika värda och är endast människor.. delas eller gillas. Och detta har jag kommit fram till, om nu det är så många som ids läsa mer än 5 rader på mitt blogginlägg:

Val av engagemang

Alla …. nästintill alla svenskar vet vem Zlatan Ibrahimovic är.
Nästintill alla har en åsikt om honom, vare sig man är totalt ointresserad av sport eller fullkomlig fotbollsnörd. Och bland alla fotbollsnördar vet varenda kotte bäst hur bra han är, eller hur dålig han är. Spaltmeter skrivs om denne man, både i nättidningar, papperstidningar och kommentarsfält. Djupa “expertanalyser” av vanliga soffsittare, över Zlatans styrkor och svagheter. 100-tals kommentarer i varje artikel på nättidningar, och hundratals artiklar per år om denna företeelse.

Varför ?
Jo det är lätt att ha en åsikt, och du har den anonymt, gömd bakom en datorskärm, och kan liksom spy galla eller motsatt utan konsekvens och ansvar.

Selektiv främlingsfientlighet

Och detta exemplet med Zlatan är oerhört intressant ur flera aspekter. Eftersom det med all tydlig önskvärdhet hörs på namnet att han har åtminstone en utländsk förälder, ja faktiskt 2st när allt kommer omkring. Men vad kritiserar vi Zlatan för, och vad hyllar vi honom för ? Vad diskuterar vi och upprörs över med Zlatan ?
Jo många älskar att hylla honom för hans fotbollskonster, och där stämmer jag in. Många väljer att hylla honom för hans vinnarattityd, och där stämmer jag in. Många tycker att han förtjänat de pengar han tjänat, hmm nåja :O
Men sen väljer många oxå att racka ner på honom för vinnarskallen idrottsmässigt, som många som är slavar under jantelagen själva bara inte kan tolerera. Och många älskar Zlatan men hatar invandrare och svenskar med invandrarursprung, men Zlatan är ursäktad, som så många andra när de är fotbollsstjärnor el dylikt.
Och några få tycker inte ens han ska få representera Sveriges landslag …. Givetvis håller jag inte med om dessa åsikter.

Gulligt och positivt

Likaså bombarderas vi av gulliga bilder och videoklipp, positiva ordspråk tills dess man kräks och spyr på alla “pekpinnar” man får levererade per facebook. Dessa delas i tid och otid. och de gulligaste och mest oförargliga, och de mest hysteriskt positiva delas och gillas mest.

Varför ?
Jo det går fort, vi slipper tänka, slipper ta ansvar för en åsikt.

Det hatade svenska vädret

Ytterligare ett populärt samtalsämne i detta vårt underbara land är ju givetvis vädret. Och här är det inte bara tillåtet att spy galla och beklaga sig, det till och med uppmuntras och uppskattas. Vädret under denna sommar tex, har ju fullständigt ältas sönder redan innan sommaren kom halvvägs, och kommer att fortsätta ältas med ett frosserimässigt klagomålsvälmående under höst och vinter.
Varför ? Jo det lättsamt, man får spy galla, nästan ingen säger emot.
Och då utifrån alla bränder, torkor, översvämningar, jordbävningar, tsunamis, vulkaner, orkaner etc etc … så har vi ju här i norden paradoxalt nog ändock världens bästa väder.

Propaganda som gillas, delas utan att reflektera

Och facebook bombarderas tyvärr även av främlingsfientlig desinformation, dvs lögner och propaganda över hur invandrare, flyktingar och tiggare är, och hur de beter sig. Vilket är fullständigt absurt i sig, eftersom det inte finns EN invandrare som är likadan som den andra. Idag läste jag en fördom med tydliga rasistiska budskap förklätt i “humoristiskt” förklädnad. En som antydde att Svenskar inte var synliga och anträffbara under dagtid för att ta emot beröm över det förträffliga land Sverige då framställs som, pga av att svenskar till skillnad från invandrare då skulle vara på jobbet mellan 08.00-16.30.
En annan som nyligt dök upp var en svensk flagga och uppmaningen att gilla bilden och texten att man minsann fick lov att vara stolt svensk, utan att bli kallad för rasist, som “ALLA invandrare” då tydligen kallade dessa stackars “stolta svenskar”

Varför ?
Jo det är lätt att ha en åsikt, och du har den anonymt,
gömd bakom en datorskärm, och kan liksom spy galla eller motsatt utan
konsekvens och ansvar.

Är jag bättre, mera värd ?

Nej absolut inte mera värd än varken tiggaren framför min matvarubutik, inte mer än bekanta som sprider dynga på nätet. Men ej heller mindre värd än dessa. Är jag bättre ? … Nja … jag försöker vara bra, inte bättre än andra. Och om jag försöker, så blir ganska mycket rätt till slut.

Är jag då emot positivt tänkande ? Är jag då emot kritiskt tänkande ? Nej mina vänner, precis tvärtom….. men jag väljer att se positivt på saker utan att tvinga andra vara glada, och helst utan pekpinnar som: “fånga dagen”.
Och jag väljer att vara kritisk mot all form av ogenomtänkt propaganda som har för avsikt att förminska människor samt förvränga sanningen.

Jag tycker det är ömkligt att inte stå upp för medmänniskor i nöd, jag tycker det är ömkligt att gömma sig på internet när man sprider propaganda som förminskar människor utifrån etnicitet, religion. Jag tycker det är ömkligt att inte inkludera inflyttade, nyblivna svenskar, människor med utländsk ursprung samt det som så nedlåtande kallas “andra generationens invandrare … jag tycker det är ynkligt att inte inkludera dem när vi sträcker på oss, och är stolta över vårt land, och vår gul-blå flagga, med tanke på att vi äro dem skyldiga ett stort tack, ty de har varit med oss och byggt upp detta land… genom århundraden, och så sker fortfarande.

“Vi är nog inte rädda för det okända, vi är nog rädda för det vi tror oss veta om det okända”

Till sist får jag väl ändå till mindre betänksamma internetaktörer citera (utifrån vad jag nyss skrivit ang fördomar och rasistisk propaganda)….citera min oerhört kloka moster. Min moster som vid ett tillfälle satte sig upp mot sin lätt manipulativa, och lätt dominanta mor när hennes mor spred rykten, illasinnade rykten utan att ha riktigt på fötterna:

– Men nu talar du alldeles för högt om något du vet alldeles för lite om !