Har ni tänkt på hur desillusionerad man kan bli när kroppar från små flyktingbarn flyter iland efter att ha plågats i hela sitt korta liv, och mött döden på Medelhavet pga av att Rika människor från Europa inte vill hjälpa människor i nöd. Så till den milda grad att man skäms över att vara människa.

Men jag har tänkt lite på det där kära världsmedborgare. Visst kommer jag fortsätta att stundvis bli alldeles hjärte-ledsen ända in i benmärgen och hjärteroten, när jag ser, hör och läser om sådant. Och visst kommer jag även fortsättningsvis försöka argumentera efter bästa förmåga FÖR tolerans, solidaritet, mångfald. Men i slutändan undrar jag om inte det goda exemplet är viktigare än någonting annat. Och här berättar jag om några av de goda exempel som värmt mitt hjärta och berikat min själ:

YallaTrappan

…är ett av de exempel som gjort mig alldeles varm i hjärtat, och gett mig hopp om framtiden. http://www.yallatrappan.se/yalla-trappan/allt-om-yalla-trappan-18713877

I det segregerade Rosengård, där vi i princip bara matas med nyheter om bilbränder och våld, får vi här ett underbart exempel på hur man kan besegra utanförskap, och enfald, med innanförskap, och mångfald. Kvinnor från vitt skilda kulturer och nationaliteter har gått samman, bildat bolag/företag i form av restaurang, syverksanhet, catering etc.
Och bortsett från det jätteviktiga och fina att man suddar bort gränser och fördomar, så är det utomordentligt fina med detta, att all vinst går tillbaka till företaget, så man kan anställa fler kvinnor med stora kunskaper, härliga personligheter och befria dem från utanförskap. Det finns mycket mer gott att säga om dessa kvinnor, och detta projekt. Men se det istället på svt play medan det ännu visas.

Jimmie Åkesson och anhang kommer i än större omfattning stå utanför
gemenskapen, för att de väljer att ställa sig utanför gemenskapen, och
många av de som nu utifrån rädsla och desinformation kommer lämna
Åkessons linje, för det goda exemplet och sanningen om människan.

http://www.svtplay.se/video/3394521/landgang/landgang-sasong-7-avsnitt-3

Ännu ett exempel som gör mig glad ända in i hjärteroten, och för en stund får mig att inse att allt inte är mörkt i världen, är “Greklandsresan”. Där idén… den smått omöjliga idén om att göra en Greklandsresa med pensionärer, som är både dementa, och svårt sjuka på olika sätt …förverkligas. Där pensionärerna själva betalar resan, medan lönerna betalas ut till personal precis som hemma. Att få se deras ansikten lysa upp när det blir hjälpta att bada i Medelhavet. Att få se hur en svenska pensionär utan språkkunskaper “kommunicerar med en Grekisk gammal man, oxå utan språkkunskaper… …jag blir varm, jag ler i hela kroppen, och hopp ingjuts i min själ.

Och ett tredje gott exempel, som värmer mitt hjärta och min själ, är Hildas trädgård.
Jag har länge vurmat för den lokala produktionen av i synnerhet livsmedel. Jag tycker ju tex att det är vansinnigt att låta marknaden styra på det viset att vi importerar vatten från Grekland till ett av världens per capita mest vattenrika länder Sverige, och bröd från Frankrike, då det blir bättre, miljövänligare, och mer lokalt jobbproducerande på orten.

Maria Norgren odlar giftfria grönsaker på orten, som får växa i den takt det är menat att de ska växa i. Fullt av näring, och smak, och ingen lång frakt för ortsborna.
Anneli knaprar i sig vitaminer medan vi tittar på Yallatrappan på tv

Med dessa tre goda exempel, tänker jag avsluta min spaning. Men med några bilder, bland annat från det jag skördade i skogen idag, samt bilder jag tog i skymningen