Men snälla Zara Larsson. Du är 17 år. Och som sjuttonåring vare sig man är man eller kvinna, tenderar man veta allt, och vara odödlig. När man blir äldre så inser man att ju mer man lär sig, desto mer inser man hur lite man vet. Och ju mer åren går desto mindre odödlig blir man faktiskt… Jag är ledsen att säga det, men vad du än gör i livet kommer du inte bli odödlig, som du önskade dig i ditt sommarprat.

Men jag backar ändå delvis upp dig, för det är din förbannade “skyldighet” att vara ung, odödlig, ibland naiv inför sin egen förmåga, och vad som är möjligt, och att tro sig veta allt, din och alla manliga och kvinnliga ungdomars skyldighet. För utan den friska naiviteten, som oxå står för nyskapande och livskraft, stannar världen. Ungdomlig “naivitet” är en drivkraft.

Och det är vårt/mitt jobb, den äldre generationens, att väga upp detta med erfarenhet och “klokskap”. Det är så vi får balans kära Zara. Så fortsätt ryt till med dina åsikter, och låt inte någons hot knäcka dig ! Jag står bakom dig i din yttrandefrihetssträvan, och vad gäller kvinnors rättigheter. Jag står bakom dig och försvarar dig mot de som näthatar, och tror sig kunna bete sig som svin o komma undan med det. Och det är bra att du vågar vara obekväm som du uttryckte dig i sommarpratet.

Men jag delar inte helt din världsbild, tro det eller ej. Och jag delar inte din definition av feminism, jämställdhet och manshat heller. Och feminismens dåliga rykte som du tar upp, är inte bara beklagligt, utan även destruktivt. Men man ska komma ihåg att det finns betydligt vassare röster än din Zara som, spyr ut galla över män, vill lemlästa dem, kastrera, och ta av daga, dvs precis det du med rätta upprör dig över när du och andra kvinnor blir drabbade av det. Och det är de som förstört din kära feminism, och hindrat mig från att bli feminist.

Nu kan man ju tycka att du inte ska behöva ta skit för det andra kvinnor gör. Och nej, det ska du inte behöva göra, åtminstone inte på ett personligt plan, och framförallt inte med hot och hat, du vet sånt där som tyvärr en hel del av den hårdföra feministiska rörelsen står för. så länge man inte själv hotar och hatar så.
Men du Zara backar vid flera tillfällen upp den typ av feminism som gör att hat eskalerar, och i nästa mening halvhjärtat säger att du inte menar det du säger.

Zara citerar Wiki: Definitionsmässigt är det ett samhällssystem där män har den primära makten och de flesta ledande positioner inom politiska-, ekonomiska-, religiösa-, sociala-, eller finansiella institutioner domineras av män.


Men utelämnar, omedvetet eller medvetet fortsättningen på wikipedias
benämning av patriarkatet som lyder: Inom familjen är det i regel
fadern eller en fadersfigur som har auktoritet över kvinnor och barn.
vilket ju faktiskt inte alls stämmer i Sverige. När det kommer till de “mjuka frågorna”, så kan män vara precis lika rättslösa som kvinnor kan vara i andra frågor, när det kommer till familjetvister etc.

Det Patriarkat du pratar om Z …är inget patriarkat. 46 % av riksdagen består av kvinnor. Varför tror du inte det görs mer åt det du kallar “patriarkat” då, när så många är kvinnor ? Jo för att det du kallar för “Patriarkat” är egentligen bara rätt och slätt makt, och det är kapitalets och kapitalisternas makt, över folket och över riksdagen som är integrerade med kapitalismens drivkrafter. Du och feminismen har nog skaffat er fel fiender, och fel allierade, om det är jämställdhet du vill uppnå.
En majoritet av de kvinnor som sitter i riksdagen inte bara backar upp de krafter som slåss för ökade klyftor, de till och med driver på dem, eftersom det gynnar deras privata ekonomi. Är det feminism ?

Ditt sommarprat är långt, och de flesta bloggläsare orkar inte läsa mer än tre rader, så jag tar ut några citat ur ditt prat som jag finner helt befängda och framförallt kontraproduktiva, om det är jämställdhet du vill ha:

– “Och manshat är för mig en förkortning mot machokulturen och patriarkatet”

– Man måste kunna generalisera för att se strukturer. För om man blundar för strukturer då kan man inte se hela bilden

– Och trots att det finns män som absolut inte känner sig bekväma i
machorollen som präglar samhället, så är det fortfarande män i grupp som
upprätthåller både patriarkatet och machokulturen.

– Eftersom män har de ledande positionerna inom i princip …ALLT.

– Men det (manshatet) är en sund reaktion på kvinnohatet, som genomsyrar samhället.

– Manshatet dödar ingen Manshatet skadar ingen Manshatet är inget samhällsproblem, och kvinnohat föder manshat.

– Kanske för att hon inte gjorde tillräckligt mycket motstånd, eller för att hon aldrig sa ifrån

Det är dessvärre, för Zara oerhört kontraproduktivt att som Zara mer eller mindre försvara manshatet, att kalla det för “sunt”. Det är oerhört kontraproduktivt att som Zara försvara generaliserande “för att kunna se strukturer”, då generaliserande och fördomar, är det som är tex rasismens bränsle. Och det är precis detta Z påstår sig slåss mot.

När Z säger att det är män kollektivt som bär skuld till att jämställdheten inte vinner mark, så skiljer hon ut en folkgrupp, precis som Sverigedemokraterna gör med invandrare och homosexuella.

Och det är en ren lögn att säga att manshatet inte dödar någon, … det dödar faktiskt kvinnor i nästa led. Våld föder våld, och hat föder mera hat. Det är ALDRIG sunt att hata Zara !

Och vad gäller “inte gjorde tillräckligt med motstånd” så är jag med dig i de fall de hänvisar till klädsel i rätten som en orsak till våldtäkten. Rent rättsligt om det är en våldtäkt, så är gärningsmannen och gärningsmannen allena skyldig. Men om du tror på detta Z … hur kommer det då sig att du tycker jag är medskyldig till “patriarkatet och machokulturen” ? Det rimmar ju lite illa för dig där Z.

Och lika väl som det finns exempel på hur rättssystemet förringar
kvinnors rättigheter, misstror och gör orättvisa. Så förekommer det i
hög grad rättsosäkerhet för män. Assange är ett tydligt exempel på när
feminister inte borde få ha ansvaret att vara åklagare, … egentligen
borde den typen av feminister inte få kalla sig feminister … då de har
skadat den sanna jämställdhetskampen.

Men om det nu är jämställdhet du vill ha Zara. borde du inte då sluta hata ?
Borde du inte då fördöma manshatet från feminister så väl som machokulturens kvinnohatare?
Borde du då inte ställa dig vid min sida och slåss mot hatet, istället för könet ?
Borde du då inte om du pratar om ett gemensamt ansvar, inkludera dig själv och alla kvinnor ?

Eller så kan du helt sonika fortsätta hata, om du tror att det blir bättre av det, jag vet att det inte blir det Zara, du har utnämnt fel fiender, och du har delvis allierat dig med hatare.

Men när du är redo, så ställer jag mig vid din sida och slåss, men inte mot män och patriarkat, utan mot fördomar och hat.

(Zaras sommarprat, delen om feminism, skrev jag ned, rakt av i mitt förra “inlägg”)