Fotbolls-EM…. det är bara på låtsas alltihop.
Lite som Amerikansk wrestling, där matcherna är till stor del uppgjorda, även om det krävs fysik att utföra det dom gör.

För att vinna fotbolls-EM, räcker det inte att du är bättre än dina motståndare om det är ett litet fotbollsland det rör sig om. Du måste likt historiskt sett kvinnor på arbetsmarknaden, och i nutid invandrare vara tre gånger så duktig för att kunna konkurrera om titeln (arbetstillfället).

Det har väl inte undgått någon, de stora korruptionshärvorna inom FIFA, och UEFA. Och där handlade det om pengar och makt. Jag är rätt övertygad om att det maktspelet går ända ner på fotbollsplanen och domarnivån. De stora fotbollsnationerna, Tyskland, Frankrike, Italien , Spanien, Portugal kommer undan med tröjdragningar och filmningar i större utsträckning. I matchen mellan Italien och Sverige tex, så var spelet ganska jämt fördelat. Bägge lagen hade svårt att skapa chanser. Men vid ett 10-tal tillfällen i det Italienska försvaret, vilket dessutom är väldigt duktigt positions och arbetsmässigt, så lade sig de Italienska spelarna ner vid minsta kroppskontakt och fick frispark. Till råga på allt så sitter Glenn Strömberg, expertkommentatorn i direktsändning och berömmer det Italienska filmningsbeteendet som “rutinerat och smart”

I slutminuten så sliter Italiensk försvarare i tröjan på Grankvist, i Italiensk straffområde, ett klart regelbrott. Givetvis ingen avblåsning. En slump ? Skulle inte tro det. Detta drabbar givetvis inte bara Sverige, utan “små” fotbollsnationer över lag, i större utsträckning. Det var likadant i Engelska ligan när “sir” Alex Fergusons Manchester United OFTA fick upp till 7-8 minuters tilläggstid i slutet av matcherna om de låg under. Det blev allmänt känt som Fergie time.

Det finns starka ekonomiska intressen i att de stora fotbollsnationerna går vidare, därför ges den hjälp som kan ges utan att det blir fööör uppenbart till dem. Sen hör ju till historien att de faktiskt dessutom ofta har många på papperet kvalitetsspelare.
Och de “stora” spelarna, som Pepe, Ronaldo, Bale, ligger oftare ner på marken och gestikulerar till domaren, än de står på benen och försöker vinna en närkamp.

Sverige har inte superkvalitet tekniskt på varje position. Men skulle det vara lika förutsättningar… skulle filmningar bestraffas, skulle tröjdragningar bestraffas, skulle länder som Sverige åtminstone ha en chaNS

men det är bara cirkus alltihop.

Apropå cirkus förresten.

Jag var på Lilla Cafet idag. Och en av cafeägarens små knoddar var där, och vile rita i vanlig ordning. Så gjorde vi, och gissade vad den andre ritat. efter ett tag frågade hon,

– “Tomas, ska du gå på cirkus förresten ?”
– Nej det har jag inte råd med”, skrattade jag undvikande.
– Vad kostar det förresten ? undrade jag bara för att få veta hur dyrt det är nu för tiden. Jag är inte säker på om hon hade koll på hur mycket biljetterna egentligen gick på, efter som mamma och pappa betalade. Hon påstod dock att det kostade 500 kronor, och då var det förmodligen för 2 barn, och en vuxen, men jag vet inte.

– “Men jag kan betala din biljett, jag har pengar, jag har 500 kronor”

.. sa en litet jättesnällt barn. Jag log givetvis och tackade för hennes snällhet, men tackade nej och sa att hon inte skulle betala, men att hon var jättesnäll som erbjöd detta. Jag gissar att för ett barn, med det ekonomiska sinne de har, är det ingen skillnad att ge bort en teckning eller bjuda på en cirkusbiljett. Men den godheten och värmen, är inte på låtsas i alla fall.