I efterhand har vi svenskar lärt oss att Amerikanarna och Britterna var de goda krafterna i andra världskriget. Hitler, Stalin och Mussolini var ondskan. Judarna var offren, och att Sverige var neutralt. Och visst ligger det en hel del sanning i att det var så då. Att om de tre despoterna fått världsherraväldet så har det varit en svart värld länge efter det. Däremot var inte våra hjältar så rosenrött goda som de framställs i den enda historia vi fått lära oss. Det ligger i krigets natur att folk begår bestialiska handlingar… ja tom engelsmän och Amerikanare. Men det är som oftast vinnaren som skriver historien. Och jag är inte längre naiv heller så till vida att jag tror att länder skulle kunna avskaffa sina vapen, och krama oss till en bättre värld. Nä alla länder har en armé, sin egen eller någon annans. Så är det bara, vare sig vi vill eller inte.

Med detta sagt, har ändå en del hänt sedan 2a världskriget, men bilden av det onda och det goda lever delvis kvar i det förflutna. Med Amerikanarna och Britterna som det goda världssamvetet och Ryssar och socialism som världens ondska. Västvärlden pekar på Rysslands nya aggressiva “utrikespolitik”, tex annekteringen av Krim, och kriget mot Ukraina. Och visst är det sant att med Putin går Ryssland mer mot Diktatur och är mer expansivt, jag ifrågasätter inte alls detta. Men i vanlig ordning ser man mellan fingrarna på både vårt eget beteende, med vapenexport till diktaturer, maktmissbruk och klasskillnadspolitik. Och USA:s tillåtande av tortyr på Guantanamo, på MISSTÄNKTA terrorister, dvs inte dömda, inte ens rättsligt prövade. Och man bortser ifrån att USA har militärbaser över hela världen, samt är inblandade i de flesta moderna krig. Åtminstone om det rör sig om områden där USA har ekonomiska intressen.

Nu är “Brexit”, Storbritanniens eventuella utträde ur EU på tapeten. Och en närmast unison svensk press, ägd av kapitalintressen basunerar ut EU-motståndare som oansvariga, och i vanlig ordning hotar med kris, regression, handelsstopp om EU inte har kvar stora ekonomier som Storbritannien. Precis som när Sverige skulle gå in i EU, då företagare hotade flytta utomlands (omotiverad skrämselpropaganda) det flyttade i många fall sina pengar utomlands ändå, för att kunna utnyttja folk i desperation och sänka lönekostnader, samt slippa betala tillbaka skatt till Samhället som gett dem trygghet, utbildning och välfärd. De hotade med att priser på varor och tjänster skulle bli dyrare om vi inte var med i EU, (omotiverad skrämselpropaganda) Det har blivit dyrare än nånsin nu när vi ÄR med i EU. Mer än hälften av alla beslut som påverkar svenska folket avgörs i en överbyråkratisk, odemokratisk semi-diktatur där folket inte ens väljer personerna som styr över folk 100 mil i från dem. Det tycks inte bekomma folk alls, för folk går på skrämselpropagandan från makteliten som äger press och politiker.

Och när missnöjet i vissa delar av befolkningen växer över politiker som missbrukar sin makt för egen vinning, politiker i mitten och högerfåran köps av storföretagen, då vänder man sig till ett ännu värre alternativ i Sverigedemokraterna som tror att allt ont i världen har med invandring att göra.

Ingen lyssnar på de sansade rösterna längre, bla därför SD presenterar den förenklade fördomsfulla problembeskrivningen, som är lätt att svälja i desinformationens tidevarv. Folk i allmänhet diskuterar hellre Zlatans inkompetens el kompetens i spaltmeter, än att för åtminstone ynka fem minuter googla lite djupare politiska alternativ som faktisk påverkar våra liv, i synnerhet de som inte har nån politisk röst längre: Fly6ktingar, sjukskrivna, pensionärer och arbetslösa.

“The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.”

Även om det oxå är förenklat, efter som ingen person, eller ingen politisk ideologi, varken är rakt igenom god eller ond, eller har alla svar, så finns det ändå något viktigt i den frasen. Nämligen att under långvarigt ekonomiskt och socialt välstånd håller vår likgiltighet inför viktiga värderingar på att göra att medmänsklighet och demokrati tappar mark rejält. Globalisering, marknadsdiktatur, korrupta politiker växer fram när ingen värnar om demokratin eller folk som lider.

Ingen vill ens lägga ner en minut på att fördjupa sig i vad som är sant
och inte sant , en våt dröm fört propagandakåta nationalister och
Timbro.
Trollen dominerar sociala medier, medan AB plockar bort vanliga debattörer.