..
Språk kan användas, misshandlas, utnyttjas och ord kan kidnappas och medvetet misstolkas. Ord kan bli meningslösa, förlora sitt värde i propaganda och förtal. Ord kan rädda liv, förgylla tillvaron, om de blir rätt använda. Det talade och skrivna språket är bland de viktigaste verktygen för att göra sig förstådd, förmedla känslor, få igenom sin vilja i vardagen, så väl som inom politik och maktens korridorer.

Därför är språk farligt, därför är ord viktiga, därför vredgas språkpolisen inom mig när ord och språk används slarvigt och fördummar. Därför kryper det i mina nerver när politiker lurar människor med hjälp av språket, vilket väldigt tydligt framgick under Alliansens 8 år, och Sverigedemokraternas framgångsperiod. Ord , bilder och människors fundamentala behov och längtan efter kärlek, sex och lycka, utnyttjas hänsynslöst i reklamens guldålder, när det i princip är tabu att ens kritisera reklam, och “frihandelsavtal” vilka inte innehåller frihet för någon annan än storföretagarna som redan äger halva världens tillgångar. Men iom att man har ordet “fri” med i benämningen, köper en absolut majoritet av svenskarna, Européerna, och världsmedborgarna det som någonting fritt, fint och demokratiskt.

Jag ser inte ned på människor som av någon anledning brister i konsten att uttrycka sig grammatisk rätt, stava rätt, och ha rätt meningsbyggnad. Jag empatiserar istället med dem. För de löper mycket större risk att bli missförstådda, mycket större risk att bli lurade. Däremot ser jag ner på människorna som utnyttjar andra människor med hjälp av språket för att få makt, för att bli miljonärer, för att skada.

Jag är själv hyfsat vältränad på att använda språket, både det verbala, men framförallt det skriftliga. Men jag behöver hela tiden lära mig mer, Jag slår upp ord jag inte förstår, jag använder dem på mitt eget sätt, dvs följer inte heller slaviskt grammatik och meningsbyggnad, och stavar fel ibland. Det är inte för att vara duktig och lite finare man bör förkovra sig i språk, det är för att inte ge bort makten till de som inte tvekar en sekund att bygga sin framgång på deras olycka.

Så det är därför jag lider, när jag ser särskrivningarna öka lavinartat. Det är därför jag lider, när jag ser ord användas i fel sammanhang. Det är därför jag lider, när jag ser att folk inte förstår det de läser, och reagerar på fel saker, eller inte reagerar alls över orättvisor som medvetet begås mot dem. Det är därför jag lider, när jag ser människor blir lurade av Trump, Erdogan, Åkesson och Annie Lööf !