Det regnar….halleluja !

Det gläder både kropp och själ. Men framför allt gläder det övrig den natur, som vi faktiskt är beroende av i så mycket. Grundvattnet är viktigt, viktigare än de flesta förstår. Det är från det vi i huvudsak erhåller vårt dricksvatten. Vi i Sverige har haft god tillgång till dricksvatten, så god tillgång att vi slösat med det och tagit det för givet.

En Afrikansk man jobbade tillfälligt på min mosters jobb, köket på Solgårdens Servicehem. Och kommer man från Afrika, där man vet vattens värde, så reagerar man givet på hur vi använder detsamma. När arbetsdagen var slut och det skulle städas, tog en av mattanterna fram vattenslangen och spolade av golvet. Varpå Afrikanen höll på att gå i atomer, “man kan inte hälla ut rent dricksvatten på golvet”

Att svenskar som jobbar ihjäl sig , el åtminstone ofta jobbar sig sjuka, under mörkt vinterhalvår, vill ha sol under sin knappa semestertid är väl iofs inte så konstigt. Men jag tror att bristen på sol under sommaren är en myt, skapad av överdrivna orealistiska förväntningar. Och när väl semestern kommer för många, är de så stressade att allt annat än 30-gradig värme, under hela semesterperioden, betecknas som dåligt väder och en anledning att beklaga sig över semestervädret.

Även denna sommar gnälls det över att “ja men den riktiga värmen har inte kommit” eller om det kommer en 1 timma lång skur, “vicket skitväder” Och då har det inte varit speciellt många solfria timmar, och vissa dagar har det varit uppåt 29-30 gr varmt.

Nu har regnet redan upphört, så har det varit i sommar. Gräsmattorna lyser även efter regn, igenom med gult. Det kommer för lite regn. Ja jag vet att jag svär i kyrkan när jag säger så på en svensk sommardag. Men det är sant.

Problemet är nog som sagt inte bristen på sol under svensk sommar, problemet är orimliga arbetsförhållanden för de som har ynnesten att kunna jobba. Folk som jobbar, jobbar för länge, för det är den norm som dagens Socialdemokrati, och dagens borgare sätter. Sen att det medför att folk som jobbar, jobbar sig sjuka, och att arbetslösa blir sjuka av att inte jobba alls, det hindrar inte den stora majoriteten att vara emot 6 timmars arbetsdag. Det är ren och skär snålhet som ligger bakom motståndet. Nu beror det på om man förespråkar 6 timmars arbetsdag med bibehållen inkomst, eller om de två timmarna per dag som försvinner, även försvinner i lönekuvertet. Men skillnaden är bara var snålheten sätter in.

Jag har länge fått höra klagomål från Sveriges, globalt sett rika arbetarklass, över att de inte får ekonomin att gå ihop. Det räcker att se 10 min av TV 3s “Lyxfällan” för att förstå att det sällan beror på för låga inkomster. Folk med 2 löner på ett hushåll för 2 har beklagat sig för mig som går på sjukersättning, över att det inte är nog betalt. Och jag har märkt hur de slåss om att visa hur dåligt ställt de har det, genom att undanhålla fakta om inkomster och utgifter.

Det är väl ändå rätt märkligt ? Jag som har globalt sett riktigt bra materiell levnadsstandard, får det att gå ihop relativt bra, bortsett från när tandläkaren behöver mina pengar. Och de som har 2-3-4 ggr så mycket pengar får det inte att gå ihop.

Nja det är nog inte så mycket solskenet kan göra åt detta missnöje, men regnet kan vattna bären som vi får plocka gratis i skogen, och är nästan ensamma i världen om det.