Det är 19 grader ute sent på kvällen.
Det hörs livemusik, från parken eller campingen.
Sommaren har genomsyrar tillvaron. Än är det barfotabarn som cyklar planlöst omkring i en underbar fantasivärld, som vi vuxna tappat lite kontakt med.

Nu känns sommaren mer somrig än någonsin, allergin känns knappt jag kan tom ha fönstret öppet för vädring utan att bli sjukligt snuvig. Bärplockartider är här, badvattnet är varmt, det är livat och folkrikt på stan. Vi närmar oss sommarens aktivitetsklimax, och dagen efter då sommarens hyperaktivitet i Sollefteå tagit slut, men sommarvädret enligt Kai Tomas fortsätter ytterligare en månad.
Men NU, nu är vi ändå mitt i sommarens puls och värme, och morgondagen är oviktig. Är det sommar, så är det endast idag som gäller, annars är det inte sommar.

Mitt i Nipyran, har jag knappt varit in till centrum, utöver 1 el 2 korta fika-sejourer.
Jag har varit i bärskogen och plockat blåa bär. rensat dem till ljudet av P1s sommarpratarna, styckfryst alla bär på bakplåtar och paketerat dem i min nyinköpta frys. Jag har lyssnat till Sara Mohammad, Kim Källström, David Lagerkrantz, Edward Blom, Sven Hagströmer, Johan Olsson, Lars Ulrich och “Liberala” Sakine Madon.

Sakine Madon valde jag att lyssna på för att det i introduktionen sades att hon skulle berätta varför hon som var uppväxt i en vänsterfamilj ändå valde Liberal politiskt ställningstagande. Det blev en besvikelse. Programmet gick mest ut på att berätta om hur kaxig och tuff hon tyckt att hon varit, och förvåningen över att det blev reaktioner på hennes, som hon uttrycker det själv “raka sätt” och “yttrandefrihetsbejakande. Men inte ett ord som förklarade varför hon valde att bli liberal…. mer en bekräftelse på nån slags självupplevd revolt.

Det var ju tråkigt, eftersom jag valt att lyssna på en på papperet politisk meningsmotståndare, och hoppats på att få höra en person som hade nyanserad beskrivning av hennes politiska resa. Istället blir det bara 1½ timmes upprepning av att socialism och feminism är dåliga, utan att egentligen förklara varför hon tycker det. … besviken ur den aspekten. Lite kringberättande opolitiskt var ju ändå av intresse…. och framförallt blev bären rensade under tiden. Sven Hagströmer valde jag oxå att lyssna på, av o-bekvämlighetsskäl, dvs en som jag förväntar mig ha helt olika uppfattningar än mig om värderingar och politik, eftersom vi oxå levt i helt olika världar. Det är bra att göra så, då och då. Om jag bara väljer att Lyssna på Jerry Williams och Jonas Sjöstedt, vet jag vad jag får, och kommer hålla med och beundra, men det utmanar mig inte, och låser in. Dock lyssnar jag gärna på dem, och tycker de är fantastiska fortfarande.

Det blev blåbärspaj hos grannen Anneli, av en halvliter jag plockade idag.Och kors i taket, hon hade kommit ihåg min laktosintolerans, och köpt laktosfri glass.
Kärleken är lite instängd i mitt hjärta, och dansen har inte fått klartecken av hjärtat ännu… men sommaren är här … sommaren är här, ännu !