Är vi fångar i det som enligt mig felaktigt kallas för “frihet” ? “Vad är frihet ?”
En riktigt viktig fråga som man egentligen bör tänka till ordentligt på, men som nästan ingen orkar fundera kring, så länge man själv har det bra.

Finns det en enda definition på ordet “frihet” ?
Vad är frihet för dig ? Vad är frihet för mig ?
Ordet är utan tvekan missbrukat av högerpolitikers snäva och missvisande definition på ordet frihet. Ett ord vilket de upprepat som ett papegoja-likt mantra i decennier, och fått en majoritet att undgå ifrågasätta vad de menar.
Frihet inom vad ? Frihet för vem ? Frihet till vilken grad. Det är bekvämt att luta sig bakom ett ord på det viset utan att ifrågasättas av opinion och folket. Bakom fasaden av mantrat “frihet för individen” kan man ta ifrån massor av människor deras frihet, utan att ens bli ifrågasatt. Eftersom de “är för frihet” . Och det har länge tagits ifrån massor av frihet från många människor, då främst marginaliserade grupper, i utsatta situationer.

Är det verkligen konsumentfrihet att ha 100 olika schampoflaskor att välja mellan, när du egentligen inte kan göra ett val utifrån de fakta du skulle vilja bedöma dem utifrån, eftersom det är för många, och inte ens informationen på flaskan nödvändigtvis är tillförlitlig ?

Är det verkligen konsumentfrihet att köpa dyra partytält, som inte finns reservdelar till, och måsta kasta massor av helt riktiga, hela funktionsdugliga tält-delar bara för att EN del, tex duken gått sönder ?

Är det verkligen en fri värld, ett fritt land, när 1% av befolkningen äger 50 % av tillgångarna ? Och miljarder lever i fattigdom ?

Vi har blivit slavar under konsumtion, och även om vi som medborgare försöker bryta den nedbrytande konsumtionsspiralen, så tillåter inte kapitalismen, marknaden oss att göra det, det är inte praktiskt genomförbart. Konsumtionen, tillväxten, och miljonärernas agenda går ALLTID före människan, hälsan, fritiden, livet, miljön, klokheten. Den skenande oreglerade marknadsekonomin styr allt i våra liv. Gratis appar i mobilen, är gratis i kontanta kronor, men kostar i integritet, reklam, personlig frihet, riktig frihet !

Konsumentsamhället premierar inte smarta miljöval, ej heller privatekonomiska val.
Det går ut på att lura kunder så effektivt som möjligt, tro att det är kvalitet men varor får inte hålla för länge. Jeans som håller i 20 år är marknadsekonomiskt självmord. jeans som håller 2 år, med tufft märke, och modeförändringar som styrmedel till mer försäljning skapar större soptippar, mer miljöförstörande industri, och mer pengar i fickan på miljardärer, men inte mycket i fickan på sömmerskan. Sådan är kapitalismen. Sådan är den politik nästintill hela västvärldens marknad har KÖPT av politiker. Lögnaktiga förpackningar får oss att betala mer och mer, för mindre och mindre. Köttindustrin skulle få den mest grönsakshatande personen att kräkas, om de satte sig in i vad vi egentligen håller på med.

“Djurens Rätt skapar en hetsdebatt mot bönderna” …är Svensk fågels svar på kritiken från Djurens rätt att 190.000 kycklingar per år dör enkom under frakt.
Grönsaksindustrin är likväl skadeskjuten av marknadsekonomins galna drivkrafter. Det som är skadligt för människor, är billigt att producera. Giftbesprutning av matvaror, ger mer pengar och lägre produktionskostnader. En besprutad gurka kostar 15-20 kr kilot, men en ekologisk gurka kostar 60 kronor kilot i marknadsekonomins värld.

Kunskap hos folket är makt, därför leder okunskapen om dessa frågor om politik och marknad till avdemokratisering… mot global kapitalistdiktatur utan nationella gränser.

Är vi verkligen fria ? På vilket sätt ? när vi är övervakade, inte kan handla utan att storebror “marknaden” vet om vart vi handlar, hur ofta vi handlar ? När bankerna blir misstänksam mot dig om du har för mycket kontanter, när bankerna kontrollerar varje krona du har, och tvingar dig betala avgifter, eftersom det snart är omöjligt, nästan olagligt att inte ha sina pengar i digitalt format på banken. De kan göra vad de vill med våra pengar, de kan göra vad de vill med våra liv…. kraschar de, betalar vi utan att kunna påverka det deras förluster via skattepengar.

Är vi verkligen fria ?

…eller är vi fångar i en påstådd frihet ?