TvångsBröd

1 dl Solrosfrö
1 dl Linfrö
1 dl Vetekli
1 dl Vetekross
1 dl Rågkross
1-2 dl russin
2 dl lingonsylt
2 tsk salt

Lägg dessa ovan nämnda ingredienser i blöt över natten i 4 dl ljummet vatten.

Dagen efter:
Värmer upp 4 dl vatten, (kan använda öl) 2 pkt torrjäst, Häll detta sedan över
det andra, rör i ihop, och arbeta ihop en deg med 18 dl vetemjöl
Dela degen i tre bitar (limpor), låt jäsa 30 min.
Grädda i c:a 35 min, pensla med vatten efteråt

200 gr

Detta är ett fantastiskt gott bröd, och det har vett att mögla när det blir för
gammalt, till skillnad från många köpta bröd med transiga fetter samt
konserveringsmedel, för att ge limpan en onaturlig lång hållbarhet

Havrekex

1 kg havregryn
1 liter mjölk
150 gram socker
1½-2 hekto smält margarin
1 hekto hjorthornssalt

Mängd vetemjöl, så att degen går att hantera
Enligt min erfarenhet (EN gång) 🙂 nånstans mellan 8-11 dl, lite till utkavling dvs.

Havre, hjorthornssalt och mjölk blandas och stå över natten

Dagen efter blandar man i resten,degen kavlas och naggas.
200 gr i ugn, gräddas tills dom är färdig
(enligt min moster På-en-höft-Maggan, tror att det rör sig om 10 minuter, ni
får väl testa)

Såg ett recept på nätet där de hade 4, hekto socker i samma recept i övrigt.
Det är väl en smaksak, men själv anser jag att det då går under “småkakor/kaffebröd/ etc. De släta kexen i bakgrunden på nedersta bilden, är dessutom sockerfria.