Då och då råkar man träffa personer med i min mening besynnerlig uppfattning om omvärlden. Under veckan som var, kom en person fram och pratade med mig och en bekant till mig. Han hade bakåtkammat tunt hår, nån tatuering, och stärkta hälar på strumporna i sandaler. Men såg rätt sympatisk ut ändå, var i alla fall min uppfattning. Han sa ( i kursivt)

– Asså man tycker ju att Sollefteå är ett riktigt skithål, men när man har varit borta ett tag, så känner man att det är riktigt bra här ändå… eller hur ?

– Ja har du varit bortrest länge då ?

– Ja en vecke nu !

– Vart har du varit …. utomlands eller i Stockholm ?

– Nä i Bollsta !

Var på jag och kompisen skrattar till

“Ja men de e tragiskt o se hur de e i Bollsta, dom river mer o mer, de blir ingenting kvar”

– Nä det är ju så, Sollefteå går ju också nedåt, men är inte riktigt så långt gånget.

Sen hade han faktiskt en poäng, när han började prata om Kramfors, och att det också var en trist håla, men påpekade att:

– Men dom gör faktiskt en sak rätt i Kramfors, när man flyttar de stora affärerna in till centrum, inte som i Sollefteå.

Sen var han tillbaks i Bollsta och funderade kring de “jävla invandrarna”

– Ja men dom här jävla invandrarna o flyktingarna, dom har de ju mycket bättre än oss

Sa han och drog upp en tom ficka, som om nån har sina pengar där längre.

“Nä men, sa kompisen Dom nyanlända flyktingarna har ju inte så bra, det är i så fall de som varit här ett tag och jobbat !

– Nä rå, de e säkert, jag vet en familj som har en splitter ny bil, och dom har bara varit här några månader. Så dom är ju rika när de kommer. Osså får de 28.000 i månaden när de kommer hit.

– Det finns säkert nån som har pengar, som kommer hit oxå, men de flesta har fått sina tillgångar och hus och familjer förstörda. Och även om nån enstaka person har pengar, så innebär det ju inte att de ska behöva förvisas tillbaka till krig och ruiner

– Men dom e ju överallt, det är ju bara invandrare där i Bollsta.

– Men det ser ut som de är fler än de är också, eftersom de flyktingar som ännu ej fått jobb, kanske oftare är på byn … som du och jag nu.

Det är märkligt att jag aldrig stött på dessa rika flyktingar. Jag som bott i invandrartäta områden långa perioder i mitt liv. Jag har iofs mött framgångsrika småföretagare som jobbar 12-14 timmar om dagen 6-7 dagar i veckan. Och om inte dessa skulle få tillåtelse av “Bollsta-bon”att äga en fin bil, medan han och jag som är arbetslösa, inte har det, ja då vet jag inte när det ska vara motiverat att ha en ny fin bil ??

Jag är ganska säker på hur såna här resonemang uppstår dock. Den allra största orsaken är nog att dessa typer av människor klumpar ihop alla invandrare, medan de ser svenskar som personer. En annan orsak är att denna typen av människor nästan alltid tar “information” som stämmer med den bild de VILL HA, för given och aldrig ens för en tiondels sekund ifrågasätter den. Och många gånger skarvar de vilt och rakt av hittar på hur det är i “verkligheten”

En annan myt som dessa strömningar gärna sprider, för att visa på hur “dåliga människor de där flyktingarna är” det är att “Det kommer ju mest bara män, sen lämnar de sina kvinnor och barn kvar i kriget”

Förvisso är det sant att det kommer fler män procentuellt, även om det är överdrivet återberättat att det bara skulle vara män. Men orsaken är inte att de som flyr kriget är sämre människor. Orsaken är att männen, som i sin kultur, sitt område oftare än i Sverige är den som är “familjeförsörjare”. Och sen är nästan alltid tanken med att mannen åker och inte familjen med en gång, att han ska skaffa sig försörjning, och sedan sända efter familjen. För vissa flyktingmän är väl så “barbariska” att de vill att hans familj ska slippa flyendets farligheter, och bli skickade efter under bättre förhållanden, utan smuggling och farliga småbåtar etc. Sedan är det ju så att en starkt invandringsfientlig opinion har drivit fram att man skall strypa anhöriginvandring. Så man kan väl på ett sätt säga att vi svenskar, åtminstone en stor del av oss, är starkast bidragande till att det är fler män som kommer.

Så det kan löna sig att kolla upp saker ibland innan man sprider saker vidare. Det går tex alldeles utmärkt att prata med invandrarna/flyktingarna själva, så många invandrare som möjligt, eftersom de är väldigt olika personer, har olika åsikter, olika kultur, olika värderingar precis som vi svenskar.

Men det är väl ganska extremt att tycka som jag, i Sverige idag, när en
majoritet tycker att fattigdom ska förbjudas ((tiggeriförbud). Tiggeri, däremot inte är förbjudet för svenskar, kristna eller försäljare förståss

Och killen med ursprung från Bollsta… nä jag tycker inte illa om honom, jag delar bara inte hans verklighetsbeskrivning.