Idag, på förmiddagen, fick jag till en i det närmaste 10-poängare när jag gjorde pressokaffe på Arvid Nordqvist Pressiado-blandning, och en after eight mintkaka. Till det – Jag hade nog så här i efterhand gjort kaffet efteråt, för att kunna njuta i lugn och ro – så hade jag väldigt god havregröt med russin i, och hemkokt lingonsylt.

Men detta var inte en prestation jag skryter med,
utan en upplevelse jag är glad för.
Om det inte blir lika bra nästa gång, “är det bara att försöka med ett nytt snöre”

Fast då nytt kaffe i detta fall. Han är så klok den lilla björnen. Trots att han själv påstår att han har en mycket liten hjärna. Min hjärna känns som en bi-kupa ibland,. vilket skulle kunna vara något jag delar med Puh-björn., surrar konstant med tankenötter och diverse onödigt. Men detta är väl bara en ren “bi-sak”
smiley

Apropå mitt morgonkaffe. tror jag vi människor ibland glömmer själva livet, i det system, och den strävan efter pengar och saker. Mig inkluderat. Lyssnade som hastigast på en paneldebatt på SVT forum nu på förmiddagen. Och ämnet: “språket och politisk korrekthet” var iofs inspirerande. Jag är ju själv en ord-nörd. Dvs ständigt på jakt efter ordförståelse, berikning av språket, och dessvärre något av en språkpolis som jag försöker hålla tillbaks lite. Men jag anser ändå att språket är viktigt, eftersom ett för fattigt språk, genererar exkludering av människor, samt segregering av människor hos de som inte behärskar fikonspråk samt korrekt grammatik, för att få fram det som behövs sägas på ett korrekt sätt.. Och således kan då sk fikonspråk från den sk “eliten” användas för att undanhålla viktig information från folk, som berör deras liv och välmående.

Och sedan följde en paneldebatt ang den sk nya “protektionismen” Att debatten var initierad av marknadskrafter och dess partners stod tidigt ganska klart. Och redan där har nog 97 % av svenska tv-zappare redan zappat över till “Paradise hotel” Inte för att de avskyr kapitalism i dess rena form som jag gör, utan för att de inte tycker att detta berör dem på något enda vis, känns rätt o slätt tråkigt mao. Inte är insatta, inte vill bli insatta, inte kan påverka. Själv blev jag bara irriterad på att panelen och publiken bara bestod av människor insnöade i den värd som ser kapitalism, och sk frihandel som målet, och inte som verktyg för att människor ska få det bättre. Och då menar jag ALLA människor, inte bara de i det rummet, på storbolagen, EUs korridorer, vita huset Kreml och Riksdagen. Ett sådant “forum” utan meningsmotståndare, utan debatt, skulle rätt och slätt kunna kallas “propaganda”. Om det inte varit för att 97 % redan bytt kanal till “Paradise hotel” För övr ska jag inte gå in på vad jag tycker om det programmet med “TV-prostitution”.

(sticker emellan med rätt fokus bara) 🙂

En kort förklaring av ordet bara:

Protektionism går ut på att på olika sätt
skydda varor och tjänster som produceras i det egna landet från
konkurrens från andra länder. För att skydda sig kan landet använda en
hel rad åtgärder, så kallade handelshinder, som importavgifter, tullar,
registreringsavgifter, importkvoter med mera.


Och nu mer anklagas den främlingsfientliga eller som ett bättre ny-ord: “Främlingsrädda rörelsen för just protektionism, med en underförstådd negativt användande av ordet. Och det må vara hänt så. Men från högerhåll menar man på att även vänsterns kritik till sk “frihandelsavtal” som anser att dessa sk kallade frihandelsavtal inte alls har något med frihet att göra, utan snarare maktkoncentration och kapital diktatur, och att den fråntar makt från folket.

Åtminstone som det var menat, dem demokratiskt tillsatta regeringen i valfritt land att själva besluta om tex sin miljöpolitik, eftersom de nya sk “frihandelsavtalen” ger företag rätt att stämma stater i domstol om de får utebliven vinst på icke sålda varor. Sen om varorna förgiftar miljö, dödar djurarter, växter och hela ekologiska system, tar inte frihandeln hänsyn till. Nu kan man givetvis diskutera med rätta och fog, demokratihalten det politiska system vi nu lever i och med. Efter som de ofta går hand i hand med just dessa storbolag med 90 % av jordens tillgångar. De blir alltför ofta köpta helt enkelt politikerna. Nu anser ju jag att makteliten i form av politiker och miljardbolag redan använder sig av en form av protektionism., så till vida att allt de gör går ut på att “skydda”/”protect” sina rikedomar, sin makt, sin egen materialistiska låtsasvärld.

Men jag har börjat komma fram till att jag inte kan påverka detta förfarande speciellt mycket. Vad jag tycker, hur än klok det än må vara, har nog lika mycket påverkan på världen som en fis i rymden. Så jag söker att ändra fokus, och fokusera mer på det jag kan förändra, och det som betyder något … i verkligheten.
Den verklighet jag lever i här. Jag kan fortfarande fundera kring större frågor och världspolitik ibland. Men inse att min påverkan är “försumbar” (Som Tage Danielsson sa i den underbara monologen ‘Om sannolikhet’)

“Den är försumbar, heter det då, med det menas att den finns inte, fast bara lite”

Numera spelar jag boule ganska ofta, och trivs i sammanhanget, samt att jag alltid tyckt om bollsporter. Bla pga att jag kan fokusera på nåt eg ganska trivialt och neutralt och glömma allt runt om mig då. Det krävs inget av mig, jag kan komma om jag vill, men måste inte.

Idrott, bollsporter och lagidrott ger ofta bra metaforer (liknelser till verkliga livet)Jag har ju redan vid tidigare inlägg nämnt exemplet när man i bangolf tänker “slå inte vänster” och hur du då tänkt en “inte-tanke” … men hjärnan har bara registretat ordet vänster, vilket gör det högst troligt att du kommer slå vänster …och in i hindret.Och jag har nämnt det med bilmötet i mörkret när mätande bil glömmer slå av helljuset och du blir bländad. Men olycksrisken blir större om du irriterar dig på ljuset och tittar rätt in i det, än om du fokuserar på det du faktiskt ser, samt drar ner på farten iom den försämrade sikten.

Och härom dagen, bekräftades åter igen plus-fokusering kontra minus-fokusering som klart avgörande för tävlingsresultat… men även, ännu viktigare i upplevelse, glädje och livskvalitet. Ett av exemplen var när en i mitt lag drabbades av att en spelare från en annan match vid ett flertal tillfällen korsade vår spelplan mitt under match, och precis när min lagkamrat skulle till att kasta. Jag blev imponerad av det återupprepade lugn han då visade upp, när han gång på gång tog om koncentrations-proceduren och fokuserade på sitt kast istället för personen som omedvetet el medvetet störde.

Ett annat ex var när jag själv kom till boulen, och inte hade ätit riktig mat på hela dagen, och kloten studsade fel, lillen for till motståndarnas fördel så fort den flyttades osv osv. Jag svor och blev irriterad, skyllde inför mig själv iaf på dåligt underlag, på klot som inte landade utan att påverkas av underlaget, på motståndares tur, på min otur. Att jag nu inte ätit bra, påverkar givetvis varken graden av tur eller yttre faktorer. Däremot påverkar det definitivt min egen koncentration, min förmåga att ta tillfälliga motgångar…och ger en känsla av “maktlöshet” inför min påverkan på spelet.

Nästa gång kom jag mätt i magen och hade mer energi. Jag fick även denna gång motgångar under de 2 första matchernas begynnelse. Men nu hade jag bättre koncentration, och fokuserade på vad JAG kunde påverka. Och att till slut vänder det. Och framför allt om jag jag koncentrerar mig på min uppgift ist för det som inte går att påverka. Jag till och med fick tillfälle att förmedla denna visdom till min medspelare som denna match gjorde det jag gjorde förra gången, dvs fokuserade på yttre saker.

Men den viktigaste insikten, även om det är kul att tävla, och ett mål att försöka vinna, var nog ändå det runt omkring. Det är ändå bara ett spel, vi fikar gott i paus, pratar och skrattar har roligt alldeles oavsett resultat. Och inte att förglömma, man kan ju alltid göra gott pressokaffe med mintkaka till för lite livskvalitet. Eller varför inte blåbärspaj

Trots att jag ofta är klok som en Puh, så kommer jag helt säkert glömma fokus ibland, och falla. Men då är det ju bara att ta ett nytt snöre och försöka igen… eller hur ?
smiley