Ganska mycket i människans hjärna fungerar nog typ som en dator, hårddisk, mjukvara (program, och programmering, omprogrammering) Ettor och nollor, virus, virusprogram etc etc.
Fast det egentligen är tvärtom, det är faktiskt datorn som fungerar som en mänsklig hjärna… eftersom det är människor som uppfunnit och skapat datorn.
Men jag kan tänka mig att det har lite med naturlagar o sånt att göra oxå.
Men även om jag nu gör vissa liknelser som framstår som torrt, tekniska och känslokalla, så menar jag eg tvärtom att vårt känsloliv, vår integritet, vår självkänsla, självkärlek, kärlek TILL andra, kärlek FRÅN andra är de viktigaste bitarna i alltihopa.

Uttrycket att “gå in i väggen” är något som länge officiellt varit förbehållet människor som “jobbat ihjäl sig”. Haft familj och barn, och stress på jobbet.
Jag och många med mig, vet att det gäller ALLA människor, att man kan “gå in i väggen” Gammal som ung, arbetslös som arbetstagare, eller företagare…
Det är i realiteten inte förbehållet någon att titulera sig “utbränd”, som jag ser det.
Det handlar om känslor, tankar, “felprogrammering” övertrasserad hjärna .. typ.

Började lite googla på “defragmentera hjärnan” för att se om andra gjort samma liknelse. Och det fanns några. Men bestämde att göra en egen ofärgad tolkning själv först.
Men jag hann se en enklare tolkning, som jag kände var mer för den insnöade karriärs-människan, och den effektive familjemedlemmen. Dvs som jag ser det har fel syfte med analysen och ev “defragmentering” … att få hjärna överfull på nytt i effektiviseringens likvid-jagande företagares och produktionsenheternas mall.

Jag tänker mig “defragmentering” av en datorhårddisk som en slags sortering, skapande av utrymme… för smidigare och mindre tungrott användande av den samma. Så om man jämför med mänskliga hjärnan och bloggen jag läste, så tänker jag att man inte ska proppa de nyvunna utrymmena fulla igen.

Jag tänker att det behöver sorteras om, läras om, prioriteras för välmående och livet, inte för producerande och effektivitet. Jag tror nog att varje person kan hitta många olika egna sätt att “defragmentera” hjärnan. Meditation är nog en form av detta. Mindfulness, en vanlig tupplur, något som över huvud taget får hjärnan i viloläge, eller harmoni. En av mina favoriter till att tömma skallen på trasiga, stressade tankar och känslor, är att massera mina fötter. Fötterna är ju huvudsaken var det nån som sa. Förmodligen en skoförsäljare.
smiley

KBT är ju faktiskt mer en sorts “Antivirusprogram/omprogrammering av felinlärd mjukvara, så som negativa tankar, Plus-fokus etc…. mer än en defragmentering (viloläge, harmoni)
Tex en självbild man blivit inlärd och manipulerad till, av människor som skulle gett en en bra självbild, integritet. Inte helt fel att programmera om sånt inte !

Återigen:

…även om jag nu gör vissa liknelser som framstår som torrt, tekniska och
känslokalla, så menar jag eg tvärtom att vårt känsloliv, vår integritet,
vår självkänsla, självkärlek, kärlek TILL andra, kärlek FRÅN andra är
de viktigaste bitarna i alltihopa.