En söt, charmigt leende Therese Johaug, med för svensken en riktigt gullig och pigg språkmelodi. Inte kan väl hon vara skyldig till doping ??!
Norge har i skidåkning varit lika dominant som Östtyskland under sin systematiska dopingperiod, Sovjet under den extremt slutna tiden, som … ja ni förstår ?!


Men ändå vill vi inte riktigt ta till oss att söta norskor sysslar med dopingpreparat, eller något i det gränslandet.

Läkaren som är inblandad avgår direkt. Martin Jonserud Sundby, anser sig “oskyldig” Marit Björgen “funderar om det är värt att fortsätta” Heidi Veng “står över nästa landslagsläger”
Jag personligen har ingen åsikt i den sk “skuldfrågan”
Jag vet för
lite, och så kommer det nog förbli, eftersom nu tex norska landslaget
gör allt de kan för att dölja och undanhålla. Vilket nog alla landslag i
den situationen gör.

Visst blöder hjärtat lite när Therese på nästan skol-flicke-vis gråter ut i media och förklara sig oskyldig till ett misstag, ? Blir vi lika berörda av någon lite mindre fotogenisk öststatskvinna, eller tex Johan Muleg ? Jag är lite tveksam till det.
Beroende på utstrålning, landstillhörighet etc.
Tennisens världsstjärna Ivan Lendl behövde inte ens fuska för att bli illa omtyckt av publiken, och utbuad. Han var Tjeck, och surmulen, och man.

——————————————————————————

Men jag tänker att det inte enkom är av godo med allt tävlande. Att hela det västerländska kapitalistiska, tävlingsinriktade systemet genomsyrar både sport, skola, arbete, vänskap, umgänge. Och bygger på utslagning, samt en strävan att nå toppen till den milda grad att vissa är beredd att göra näst intill vad som helst för att nå toppen. Fuska, klättra på folk, trampa på folk, gå över lik bokstavligen och bildligen.

Är det själva vinstkonceptet som driver oss i fördärvet ?
Ja helt oskyldigt är inte vinst-tänkandet till allt elände i världen, till fusket inom näringsliv och stat, till doping inom sporten. Och sedan de problem som ALL utslagning (vilket är en fundamental förutsättning för all tävlan, all konkurrens och all marknad.

Idén om att “vinnare”, elit, överklass skall ha privilegium utöver det
nödvändiga, och utöver den del som är välförtjänt belöning för utförd
prestation. Det är den idén vi nästan utan att ifrågasätta lever efter idag, och i kölvattnet skapas fuskare, inom så väl sport som politik och näringsliv, och dessutom utslagna, trasiga, människor.

I dagens privata skolor får eleverna högre betyg än nånsin, men resultaten och kunskaperna är sämre än nånsin. Vinsthysterin skapar lätt “fusklappar” och genvägar.

Med allt detta sagt… vill jag ändå påstå att den mediala hysterin kring Johaug är i vanlig ordning helt oproportionerlig. Det ska rapporteras om det … men hallå. Nån j-a måtta får det väl ändå vara.