Det tycks finnas få saker som upprör vissa “liberaler” och konservativa så mycket som när medborgare utan förvärvsinkomst (arbetslösa, sjuka, pensionärer) får ett drägligt liv genom lika vård, vilket blir allt mer sällsynt.
Läser i Dagens Nyheter Marie-Therése Aréns inlägg i debatten kring privata sjukförsäkringar (22år, ekonomihistoriker och för närvarande journaliststudent på Lunds universitet. Liberal krönikör)

Jag personligen upprör mig iofs inte längre lika mycket över bortskämda silverskedsungars, infantila betongkapitalisters verklighetsfrånvända världsbild som jag gjort. Jag kommer aldrig kunna omvända en enda av dem i deras människosyn. Det gäller för alla differentierande politiska värderingar. Men för den skull talar jag gärna med jämna och ojämna mellanrum om hur jag ser på saker och ting. Och avslöjar gärna rena tankefel samt lögner och halvlögner.

http://asikt.dn.se/asikt/debatt/sluta-kritisera-de-som-valjer-privata-sjukvardsforsakringar/

För Sveriges rika, och numer även nyrika medelklass räcker det inte att ha fått det betydligt bättre ekonomiskt. För att de ska vara nöjda så får ingen människa utan förvärvsinkomst på något plan, inte ens sjukvård ha det i närheten lika bra som dem eller ens hälften så bra. Det handlar således helt enkelt om att de anser sig vara bättre och mer värdefulla människor. På annat sätt går det inte att tolka att i ett av världens rikaste länder, inte arbetslösa och sjuka sjukskrivna ska ha samma tillgång till vård, som en juvenil överklasskribent.

Det räcker inte för dem att de kan köpa sig allt i livet, utlandssemestrar, lägenheter på flera orter, flera bilar, ja egentligen kapitalvaror och tjänster som vissa aldrig ens är i närheten av, och egentligen inte ens suktar efter eller vill ha. De tycker även att de ska ha privilegier i vården oxå. På bekostnad av andras hälsa.

Argumentationen hon försöker sig på är motsägelsefull, och den politik hon förespråkar kontraproduktiv. Och den politik hon beskyller den dåliga landstingsvården för, är egentligen ett halvsekel av avveckling av den skattefinansierade vården, vare sig det är högersossar eller moderater som gått i bräschen för det. Så att efterfrågan av privata sjukförsäkringar har ökat, är ju ett långsiktigt högerpolitiskt beställningsjobb. Inte en effekt av vänsterpolitik.

Det är klart att den svenska välfärdsmodellen i det närmaste “upphört” som hon påpekar, det är ju hon och hennes gelikar som avskaffat den. Således är det väl hyfsat infantilt att försöka hävda att modellen byggd på solidaritet och “alla ska med” inte fungerar… när den inte fungerar pga att de avskaffat densamma.

Någonstans i den raljerande artikeln i ett försök att verka desperat över andras dumhet som inte förstår att allt blir bättre om även sjukvården innefattas av “mer till de som redan har”... så uttrycker denna överklassprodukt att:

“Alternativt bosätta mig under en sten.”

Ja varför inte fröken Arén !?…. att komma ner på marknivå, kanske skulle inverka utbildande på en som bara sett allt från ett ekonomiskt ovanför-perspektiv.