Se “Ninas barn”

Svt play kan ses till 26e feb 2017

Detta är något som griper tag i mitt hjärta. Något så underbart som kommer ur något så fruktansvärt. Det tycks som godhet och ondska är kanske som eviga tvillingar. Ur den mörkaste ondska kommer de största av uppoffringar, den innerligaste av empati och kärlek. Och att ur för mycket rikedom och makt, föds den värsta av egoism, den värsta känslokylan, det mest inhumana beteendet. Och på så vis rullar det runt, den ondskan som drabbade våra morfäder glöms bort och föds på nytt utifrån rikedom, protektionism, främlingsfientlighet och marknadsliberalism (kapitalism).

Judarna som blev förföljda i Nazityskland, fick en fri stat i Israel, på Palestiniernas bekostnad. Och nu förföljer den staten och militären vanliga palestinier utan land, utan rättigheter, utan beskyddare… så som de Judarna själva blev förföljda under kriget, och genom stora delar av historien, och på andra delar i världen fortfarande blir förföljda. Judarna är egentligen inte ETT folk, Svenskarna är inte ETT folk osv osv. Nationalitet och religion förenar inte alls. Det söndrar och förtrycker, som all exkludering, som allt maktutövande.

Amerikas och Storbritanniens soldater stred för friheten från despoterna Hitler, Stalin och Mussolini… och vann. Och är idag på god väg att själva bli despoter genom silverskeds-Miljardären som vann valet på “alternativa fakta” (lögner och påhitt) … trots att han hade färre röster än motståndaren. Och motståndaren var bara snäppet mindre dåligt.

Låtsasmänniskor äro de som ständigt säljer sig till TV-tid för pengar, i låtsaslekar som felaktigt kallas kärlek, men är närmare prostitution. Låtsasmänniskor äro de som kallar dig för vän i medgång och vänder dig ryggen i motgång. Låtsasmänniskor äro de vars bästa vän är kapitalet. Låtsasmänniskor äro de storföretagare som plundrar vår planet på tillgångar och suger livet ur moder jord. Låtsasmänniskor är de politiker som låter det ske. Låtsasmänniskor är de som svurit ta hand om folk i vården, men lägger ner vård om den inte är “lönsam” och höjer sina löner.

Själv möter jag riktiga människor ibland, människor S.B som med kraftigt handslag och fast blick möter dig, som en klippa i storm. Människor som A.G som trots, eller som han själv sade, kanske just pga … de svårigheter han själv upplevt, har ett hjärta av -guld och ett psyke av stål. Människor som Nina, som fanns för dessa barn, när ingen annan fanns. Människor som inte faller till föga för påhitt och skvaller, människor som står upp för andra när det blåser, människor som värmer när det isar, människor som inte överger människor för egen profit. Människor som inte pissar på andra människor under deras olycka. Riktiga människor.

Härom dagen var S.B, klippan i stormen tårögd, ty hans livs klippa vittrar sakta sönder till sand. S.B … en riktig människa. Och allt jag kunde göra var att lägga armen om honom en kort stund.